Završeno saslušanje u Tužilaštvu BiH o referendumu

U Tužilaštvu BiH saslušani su Goran Zmijanjac i Milan Petković, članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Goran Zmijanjac je nakon saslušanja izjavio da je saslušan u svojstvu osumnjičenog, te da nije radio ništa na svoju ruku nego po zakonu. O okolnostima saslušanja nije mogao da govori.

Advokat Milan Petković je nakon saslušanja izjavio da nema elemenata krivične odgovornosti članova Komisije za sprovođenje referenduma, kao ni krivične odgovornosti građana koji su izašli na izjašnjavanje.

Petkovićev advokat Darko Kremenović izjavio je da "zavidi kolegi Petkoviću", naglašavajući da su u Tužilaštvo BiH došli kako bi branili Republiku Srpsku i referendum.

Poziv iz ove pravosudne institucije su članovi Komisije za sprovođenje referenduma dobili prošle sedmice.

U pozivu se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog "krivičnog dela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava".

Poziv za saslušanje je za 3. oktobar dobio i predsednik RS Dodik, međutim, nije se odazvao. On je ponovio stav da je spreman na saradnju sa Tužilaštvom BiH i da može dati izjavu, ali samo sa teritorije RS.

Tužilaštvo BiH je ranije u dva navrata odlučilo da je referendum u RS o Danu Republike protivan Ustavu BiH.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара