NATO: Nikome ne pretimo, zajedno brinemo o miru na Balkanu

Severnoatlantska alijansa nikome ne preti, a general Petr Pavel govorio je o tenzijama u regionu koje inače prepoznaju i svi lideri u regionu, prenosi dopisnik "Tanjuga" iz Brisela odgovor neimenovanog vojnog zvaničnika NATO-a na pitanje može li se Pavelova izjava smatrati pretnjom za Srbiju.

Predsedavajući Vojnog odbora NATO-a, general Petr Pavel, izjavio je ranije da je Balkan i dalje potencijalni izvor ratnih sukoba i poručio da Severnoatlantski savez mora da poseduje sposobnost odvraćanja protivnika i odbrane svojih članica, kao i veću ulogu u borbi protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje da li je Pavel izneo lični stav ili je to stav alijanse, u NATO-u odgovaraju da je Pavel to izgovorio kao predsedavajući vojnog odbora NATO-a i konstatuju da NATO i sve zemlje u regionu blisko i dobro sarađuju na zajedničkom cilju – da Zapadni Balkan bude bezbedan i siguran.

Na Pavelovu izjavu oštro je reagovao srpski državni vrh.

Premijer Aleksandar Vučić razočaran je izjavom Pavela, a predsednik Tomislav Nikolić kaže da ne zna kome se to žuri da zvecka oružjem.

Nikolić je poručio da Srbiju niko ne može da uvuče u nešto ako mi to ne želimo.

"Ne razumem na koju državu je mislio kada je rekao da će u njoj prevladati ruski uticaj i da će ona biti opasna koliko je opasan i terorizam. Ne znam kome se žuri da zvecka oružjem u vreme kada je čovečanstvo suočeno s mnogo većim izazovima", rekao je predsednik Nikolić.

Srbija, tvrdi predsednik, nikome ne preti, već na Balkanu neko drugi neprestano provocira.

"Zašto prvo ne počiste svoje dvorište? Što nisu u Splitu rekli Hrvatima šta treba da rade? Što su se obrušili na druge koji nisu u NATO-u? Ko na Balkanu zvecka oružjem? Srbija? Ne! Neko drugi neprestano provocira", poručio je Nikolić.

Pretnje generala Pavela prethodno je oštro kritikovao premijer Aleksandar Vučić, koji je otvoreno rekao da ga je razočarala izjava generala Pavela.

"Nije moje da uzvraćam, da kažem da smo već videli kako je to izgledalo 17 godina ranije i da ne bi trebalo da nam prete, jer mi nikome nismo pretili", rekao je Vučić na RTS.

Naglasio je da Srbija ne želi nikakve tuče i sukobe, već da razvija svoju zemlju, a gađanima je poručio da je u stanju da odgovori mnogo oštrije i na pravom mestu, te da ne treba da brinu jer imaju ozbiljno i odgovorno rukovodstvo.

"Srbija ne može da se meri sa NATO-om, ali Srbija nije i neće biti slaba kakva je bila i to je naša dužnost", naglasio je Vučić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара