Trka za Banovu fotelju – ko sve može da koristi Srbiji

Od svih kandidata za novog generalnog sekretara UN, reformu administracije najbolje bi sproveo Vuk Jeremić, ocenio je američki list "Volstrit džornal". List konstatuje da on jedini ima plan za promenu duboko birokratizovanog sistema. Posle tri kruga neformalnog glasanja, Jeremić je treći. Međutim, i među njegovom konkurencijom ima onih koji bi mogli da svetsku politiku moderiraju u korist Srbije.

Ko će sesti u Banovu fotelju? Hoće li se poštovati neformalni dogovor da generalni sekretar bude iz istočne Evrope ili želja Ban Kimuna da dobije naslednicu, zavisiće od dogovora petorke u Savetu bezbednosti. Do tada, mediji se klade na svoje favorite.

Američki list Volstrit džornal, u redakcijskom komentaru, igra na Vuka Jeremića. Prvoplasiranom Antoniju Guteresu zameraju to što je doživotni socijalista, Miroslavu Lajčaku kao minus pišu doktorat na Moskovskom univerzitetu, a petoj na listi, Irini Bokovoj, prisustvo na vojnoj paradi u Moskvi.

Ako izuzmemo Vuka Jeremića, ko bi od ostalih kandidata svetsku politiku mogao da moderira u korist Srbije? Diplomate kažu da nema lošeg rešenja, ali imaju svoje favorite. Na prvom mestu – drugoplasiranog Miroslava Lajčaka.

"Zato što je bio tu, bio je ambasador u Srbiji, predstavnik u BiH, govori naš jezik, i te kako dobro poznaje situaciju kod nas. Gospođa Bokova je svoju karijeru više usmerila ka međunarodnim forumima, manje ka samom Balkanu, ali i ona je sused, ona tu živi i verovatno bi imala razumevanja", kaže profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković.

Bivši ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović smatra da su i Lajčak i Guteres u neku ruku "naši ljudi".

"Nesumnjivo da je Lajčak u neku ruku naš čovek. Ali isto tako i Portugalac Guteres. Malo se kod nas previđa da je Portugal u novijoj istoriji vodio korektnu politiku prema nama. U vreme NATO bombardovanja svi su povukli ambasadore, pogotovo NATO zemalja, jedino je ambasador Portugala ostao da deli nevolje sa Beograđanima", objašnjava Pavle Jevremović.

Ali svetski diplomata broj jedan je ujedno i prvi svetski birokrata. Zato, kažu poznavaoci, ne treba precenjivati njegov politički uticaj.

"U povelji UN on se opisuje kao glavni administrator, ili šef administrative. Ali u stvarnosti on je diplomata i generalni menadžer UN. Ne treba smetnuti s uma da je njegovo prioritetno zaduženje nadzor 44.000 zaposlenih birokrata", ističe bivši dopisnik Politike iz SAD Milan Mišić.

Pobednika odlučuje kompromis pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

"Vrlo verovatno oko Lajčaka, Guteres svakako, dobar kandidat je i Novozelanđanka, koja je u tom finišu visoko, ali ako idemo od kriterijuma istočne Evrope, Novi Zeland je malo podaleko", dodaje Jevremović.

Visković ističe da iz igre ne bi izbacio Tirka.

"Iako nije dobio najveći broj glasova, on se može pojaviti kao kompromisni kandidat. Mislim da je s te strane Jeremić u prednosti, jer se sa Rusijom već nešto dogovorio, a mislim da se može dogovoriti i sa Amerikom", dodaje Visković.

Poslednje, neformalno izjašnjavanje o kandidatima je 26. septembra, a 3. oktobra – nakon glasanja listićima u boji, znaće se na koje kandidate stalne članice SB ulažu veto. I tada će biti jasnije čija je poslednja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара