U Pakistanu uhapšen jedan od vođa talibana

Mula Abdul Gani Baradar jedan od glavnih vođa talibanskih pobunjenika uhvaćen na jugu Pakistana. Veruje se da Baradar upravlja vojnim operacijama talibana na jugu i jugoistoku Avganistana.

U zajedničkoj akciji pakistanskih i američkih obaveštajnih službi u Pakistanu je uhvaćen jedan od glavnih vođa talibanskih pobunjenika, saopštili su američki i pakistanski zvaničnici.

Drugi glavnokomandujući talibanski vođa Mula Abdul Gani Baradar iza Mule Muhamada Omara i blizak saradnik Osame bin Ladena, uhvaćen je u Karačiju, lučkom gradu na jugu Pakistana, rekla su dva pakistanska obaveštajna zvaničnika i jedan visoki američki zvaničnik.

Prema navodima jednog od njih, Baradar je uhapšen u Karačiju "pre desetak dana".

Vest o hapšenju jednog od glavnih talibanskih vođa prvi je kasno sinoć javio američki list "Njujork tajms" na svom vebsajtu.

Ta vest stiže u trenutku kada međunarodne i avganistanske snage prodiru u avganistanski grad Mardžah, trećeg dana velike ofanzive na talibanska uporišta na jugu Avganistana.

Karači je najveći pakistanski grad i sve češće se pominje kao moguće mesto gde se kriju glavne talibanske vođe, mada se nalazi na Arabijskom moru i daleko je od granice s Avganistanom.

Baradar se nalazio na čelu talibanskog vojnog veća, mesto koje je dobio posle smrti vojnog vođe Mule Ahtara Mohameda Usmanija.

Veruje se da on upravlja vojnim operacijama talibana na jugu i jugoistoku Avganistana i da su pod njegovom direktnom komandom pokrajine Kandahar, Helmand, Nimroz, Zabul i Urzugan.

Prema navodima Interpola, Baradar je bio zamenik ministra odbrane u talibanskoj vladi koja je bila na vlasti u Avganistanu dok nije zbačena 2001. u invaziji pod vođstvom američkih snaga.

Jedan portparol talibana u Avganistanu demantovao je vest da je Baradar uhvaćen, ali za to nije pružio nikakve dokaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије