Antić: Srbija ima ozbiljne kapacitete u rudarstvu

Rudarstvo u Srbiji ima perspektivu, a zadatak vlade, ministarstva ali i celog društva je da ta delatnost bude efikasnija i bezbednija, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Antić je na proslavi Dana rudara u Majdanpeku rekao da "duboko veruje" u budućnost rudarstva, dodavši da Srbija ima "ozbiljne kapacitete u proizvodnji uglja i metala".

"Imamo dobro obučene, visoko motivisane rudare ali moramo da učinimo da taj posao bude efikasniji i bezbedniji. Vlada Srbije i Ministarstvo energetike uložiće više truda kako bi se taj posao unapredio", rekao je Antić.

Ministar je istakao da rudari zaslužuju "ogromno poštovanje i divljenje zbog odlučnosti da rade najteži posao na svetu".

"Moramo da odamo ogromno poštovanje ljudima koji rizikuju živote radeći najteži posao na svetu da bi prehranili svoje porodice. Svi zajedno, država, društvo, RTB 'Bor' kao najveći segment rudarskog posla, moramo uložiti još više energije, posvećenosti i sredstava kako bi taj posao bio bezbedniji", naveo je ministar.

Komentarišući današnju nesreću na jalovištu Rudnika bakra u Majdanpeku u kojoj je poginuo jedan radnik, Antić je rekao da je taj slučaj "dodatno pojačao utisak i stvorio obavezu da svi razmišljamo koliko je rudarski posao težak, neizvestan i rizičan".

Predsednik Sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović rekao je da, iako je ministar Antić uradio mnogo za rudnike tokom svog mandata, "država u celini nije uradila mnogo".

Nestorović je istakao i da se "snovi i zahtevi rudara nastali 1903. godine do danas nisu promenili", a da je tužno to što se svi sete rudara samo 6. avgusta.

"Nažalost, ovo moram da kažem, mi se rudara setimo 6. avgusta svake godine, već 7. avgusta ih zaboravimo, a 5. avgusta se prisećamo da oni postoje", dodao je Nestorović.

Dan rudara obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na štrajk rudara Senjskog rudnika kod Despotovca 1903. godine, kojim su se izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво