Društvo sudija: Koji je status pritvorenika iz Gvantanama?

Društvo sudija Srbije ocenilo je da bi javnost u Srbiji trebalo da bude upoznata sa statusom dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora u Gvantanamu po kom pravnom osnovu su oni upućeni u Srbiju.

Javnost, kako navode, treba da bude upoznata sa statusom u kojem se u Srbiji nalaze te osobe, da li se protiv njih vodi neki postupak ili je okončan, da li je reč o osuđenim ili pritvorenim licima, iz kojih razloga i do kada će biti ograničeni u slobodi kretanja i po kom pravnom osnovu.

Društvo navodi da je pravo na slobodu osnovno ljudsko pravo garantovano Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu osnovnih prava i sloboda i drugim međunarodnim konvencijama, koje su sastavni deo pravnog poretka Srbije i predstavlja temelj vladavine prava i pravne sigurnosti, zbog čega se niko takvog prava, ni delimično, ne može odreći.

Navode da bi eventualno kršenje ljudskih prava potkopalo temelje pravne države, dok bi na međunarodnom planu Srbija mogla biti prepoznata kao zemlja u kojoj se osnovna ljudska prava i slobode ne poštuju, zbog čega bi mogla da bude oglašena odgovornom zbog kršenja ljudskih prava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије