Islamska država preuzela odgovornost za napad u vozu u Nemačkoj

Džihadistička organizacija Islamska država potvrdila je da je "jedan od njenih boraca" izveo napad sekirom u putničkom vozu u Nemačkoj, prenela je agencija "Amak", bliska Islamskoj državi. U napadu mladog migranta avganistanskog porekla na putnički voz u Nemačkoj, nožem i sekirom teško je ranjeno troje putnika, a napadača je ubila policija. Nemačke vlasti saopštile su da do sada nisu pronašle vezu napadača iz voza i Islamske države.

"Izvršilac napada hladnim oružjem u Nemačkoj jedan je od boraca Islamske države i tom akcijom se odazvao pozivu da se napadnu zemlje koje se pod vođstvom SAD bore protiv Islamske države u Siriji i Iraku", navodi Amak.

"Muškarac je napao putnike sekirom i nožem, malo pre nego što je voz stigao u Vircburg, teško je ranjeno troje putnika, a više njih je zadobilo lakše povrede", naveo je portparol lokalne policije, dodavši da je 14 osoba prebačeno u bolnicu zbog jakog šoka.

Dodao je i da je napadač nameravao da otme voz, ali da su policajci na njega otvorili vatru i ubili ga.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joahima Hermana, specijalna interventna jedinica nemačke policije, koja je pucala na napadača, zatekla se na licu mesta slučajno i mogla je odmah da reaguje.

Herman je dodao da je izvršilac napada mladi 17-godišnji Avganistanac, tražilac azila koji je u Nemačku došao sam, bez porodice, a prema navodima televizije ARD, živeo je u Ohsenfurtu, nedaleko od mesta napada, i smešten je u hraniteljsku porodicu pošto je maloletan.

Policija je u sobi Avganistanca pronašla poruku delimično napisanu na paštunskom jeziku, što ukazuje da je bio samoradikalizovan, izjavio je Herman.

"U međuvremenu, pronađena je poruka na paštunskom jeziku, koja je delimično napisana arapskim slovima, a delimično latinskim, što ukazuje da je to neko ko se samoradikalizovao nedavno", rekao je Herman na konferenciji za novinare naglašavajući da to još nije dokazano, preneo je Rojters.

Nemačke vlasti su saopštile da za sada nisu našle ništa što ukazuje da je mladi Avganistanac povezan sa organizacijom Islamska država, iako je ta grupa preuzela odgovornost za napad.

"U sadašnjoj fazi istrage nije nađena nikakva indicija koja bi ustanovila vezu tog mladića i islamističkih mreža", rekao je Herman.

Portparol ministarstva Oliver Placer rekao je agenciji Frans pres da se međutim "verovatno radi o islamističkom napadu", dodajući da je napadač u trenutku zločina povikao "Alahu-ekber".

Jedan mentalno neuravnotežen 27-godišnji muškarac izvršio je u maju sličan napad nožem, takođe u putničkom vozu, ubivši jednu i ranivši tri osobe.

Policija je tada smatrala da je u pitanju islamista, jer je napadač takođe uzviknuo "Alahu-ekber", ali je kasnije utvrđeno da je imao psihičkih problema.

Ukoliko se ispostavi da je sinoćni napad imao islamističku pozadinu, a izveo ga je tražilac azila, to bi ponovo moglo da oživi debatu o politici "otvorenih vrata" prema migrantima, koju sprovodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Statistika nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova nije pokazala da je povećani priliv izbeglica povezan sa porastom kriminaliteta i opasnosti od terorizma, iako desničari tvrde suprotno.

U Nemačku je prošle godine stiglo više od milion izbeglica, od kojih je najviše Sirijaca i Avganistanaca.

Nemačka je za sada pošteđena terorističkih napada, izuzev slučaja 15-godišnjeg Turčina koji je u februaru u Hanoveru napao policajca nožem, a kasnije je potvrđeno da je nameravao da ode u Siriju i pridruži se džihadistima Islamske države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара