Dačić i Li: Visok stepen razumevanja i uzajamne podrške

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang istakli su visok stepen razumevanja i uzajamne podrške u pitanjima od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu, kao i saradnje u brojnim međunarodnim forumima.

U srdačnom razgovoru izraženo je obostrano zadovoljstvo veoma uspešnom posetom predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski ambasador je naglasio da je neposredno nakon okončanja posete, predsednik Si uputio pisma predsedniku Tomislavu Nikoliću i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću u kojima se toplo zahvaljuje na izuzetnom dočeku i srdačnom gostoprimstvu kojim je visoka kineska delegacija primljena u Srbiji.

Li je Dačiću preneo pozdrave Vang Jia, ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine, a ujedno izrazio zahvalnost na doprinosu koji su ministar Dačić i Ministarstvo spoljnih poslova dali u uspešnoj realizaciji posete kineskog predsednika.

Dačić je napomenuo da Srbija visoko ceni bilateralne odnose sa NR Kinom, koji su usvajanjem i potpisivanjem Zajedničke izjave podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

To otvara nove prostore za intenziviranje odnosa i saradnje, ali predstavlja i obavezu da se bilateralna saradnja konstantno obogaćuje i ispunjava novim sadržajima.

"Sa posebnim očekivanjima gledamo na bilateralnu ekonomsku saradnju sa Kinom", istakao je Dačić i izrazio zadovoljstvo zbog velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji na kojima su angažovane kineske kompanije.

Ukazano je i na velike mogućnosti saradnje u okviru mehanizma Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i kroz različite oblike aktivnosti u kineskoj globalnoj strategiji "Pojasa i puta", koja obuhvata preko 60 zemalja Azije, Bliskog istoka i Evrope, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара