Pomoć deci da bolje čuju

Godišnje se u Srbiji rodi oko 60.000 beba. Nekada zdravstveni problemi, nisu vidljivi golim okom, odnosno, mogu da se ispolje tek kasnije, kada je kasno da se na odgovarajući način i pomogne. Tako je i sa oštećenjem sluha koje se ponekad primećuju tek u prvoj ili drugoj godini života.

Statistika pokazuje da na 60.000 beba oko 300 dece ima probleme sa sluhom. Da bi se to otkrilo na vreme, neophodni su dobri dijagnostički aparati, koje naša porodilišta nisu imala. Zahvaljujući velikoj humanitarnoj akciji to je počelo da se menja. I aparate za neonatalni skrinig, za ranu proveru sluha kod beba dobilo je već 13 porodilišta širom Srbije. Prvi aparat je u martu, kada je počela akcija, otišao u Niš.

Na GAK u Nišu godišnje se rodi oko 3.000 beba a od marta je pregledano 505 beba.

Prema rečima direktora te ustanove doktora Bojana Lukića do sada nije nađena ni jedna beba sa oštećenjem sluha ali su podaci za 15 prosleđeno na dalju obradu.

"Ranije nije rađeno to ispitivanje i prolazili su meseci pa i godine dok se ne utvrdi oštećenje. Ova procedura ne može da da dijagnozu o stepenu oštećenja ali ga utvrđuje i to je ogroman napredak", rekao je doktor Lukić za RTS.

Trinaest porodilišta je dobilo aparate za rano otkrivanje oštećenja sluha. Danas taj važan aparat dobija GAK u Višegradskoj u Beogradu a do kraja nedelje Leskovac i Knjaževac.

Cilj je da svih 56 porodilišta u Srbiji dobije aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod beba. A za to je neophodna podrška i pojedinaca i velikih kompanija, svih ljudi dobre volje koji mogu i žele da pomognu, jer treba prikupiti oko 25 miliona dinara.

RTS narednog utorka, 24. maja tim povodom organizuje Teleton. Program će se emitovati iz dva studija, uz muzički program, mnogo gostiju i reportaža.

Svaki poziv i sms na broj 2552 značiće pomoć našoj deci da bolje čuju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије