Erdoganova čistka: Oterao Davutoglua, dovodi svog zeta

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je da odlazi sa mesta predsednika vlade. Mediji navode da je predsednik Redžep Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orjentisan prema Zapadu i da ne podržava predsednički sistem. Ističe se i da se Davutoglu protivio zatvaranju akademika i novinara pre suđenja i zalagao za mirovni proces sa Kurdima. Erdoganov zet jedan od kandidata za novog premijera.

Davutoglu je rekao da se na predstojećem kongresu neće kandidovati za predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), što automatski po statutu stranke znači da ne može biti ni premijer, jer su te dve funkcije povezane.

"Odlučio sam da bi radi jedinstva stranke promena premijera bila prikladnija. Neću se kandidovati (za predsednika stanke) na kongresu 22. maja", naveo je Davutoglu u izjavi za medije u sedištu partije.

Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, najavio je odlazak posle sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

AFP ističe da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsednika Erdogana.

"Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu reč protiv našeg predsednika", rekao je Davutoglu novinarima.

Tamošnji mediji pišu da se premijer Davutoglu poslednjih meseci sukobljavao sa Erdoganom, naročito po pitanju planiranih promena Ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije.

Pozivajući se na nezvanične informacije, ističe se i da je Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu, a njegova lojalnost predsedniku dovedena je u pitanje nakon nekoliko inicijativa koje je preduzeo na svoju ruku.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

Davutoglu se protivio zatvaranju akademika i novinara pre suđenja, i zalagao se za mirovni proces s Kurdima, kojem se Erdogan izrazito protivio. Turski je premijer takođe bio i ključan u sporazumu s EU o zaustavljanju plime izbeglica.

Davutoglu je juče poručio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Prvi znak da bi moglo doći do promene na čelu turske vlade pojavio se na anonimnom blogu Pelican Brief, za koji se veruje da je delo osoba bliskih Erdoganu. U blogu se Davutoglu optužuje da nedovoljno podržava predsednički sistem, koji Erdogan priželjkuje.

Analitičari veruju da će Davutoglua zameniti osoba stopostotno lojalna Erdoganu.

Dnevnik Džumhurijet navodi da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Erdoganov zet, Berat Albajrak.

Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo u 2014, kad je Erdogan izabran za predsednika.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво