Obama: Britanija ne može pregovarati sa SAD brže od EU

Američki predsednik Barak Obama, koji je proteklih dana boravio u Londonu kako bi britanske glasače odvratio od "Bregzita", pojačao je na kraju posete svoju poruku da će globalni uticaj Britanije oslabiti ukoliko izađe iz EU rekavši da će u tom slučaju biti potrebno i deset godina za postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i SAD.

Ukoliko izađe iz Unije, Britanija neće moći da pregovara brže od EU sa SAD, rekao je Obama u intervjuu Bi-Bi-Siju, napominjući da SAD neće odustati od napora da postigne trgovinski sporazum sa svojim najvećim trgovinskim partnerom - EU, prenosi AFP.

Pobornici izlaska iz Unije su ozlojeđeni zbog Obaminih izjava, a posebno imajući u vidu da su tokom svoje kampanje govorili da će Britaniji biti lakše da pregovara o sporazumima i dobije bolje uslove ukoliko ne bude u EU.

Oni optužuju Obamu da se meša u unutrašnje stvari Velike Britanije, ali američki predsednik međutim smatra da je važnije da se uključi i pokuša da pomogne da se izbegne neuspeh na referendumu.

Vašington strahuje da bi s izlaskom Britanije iz EU izgubio glavno sredstvo uticaja u Evropi, ocenjuje AFP.

"Nadam se da će ovo uticati na to kako birači razmišljaju. Mislio sam da je za obične glasače važno da čuju šta predsednik SAD, koji voli britanski narod i kome je veoma stalo do međusobnih odnosa misli o Bregzitu", rekao je Obama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво