Vučić: Uklonimo nepotrebne prepreke

Voleo bih kada bi privreda bila ta koja bi zemlje regiona još više zbližila, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju 19. Međunarodnog mostarskog sajma privrede.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je državnike i privrednike u Mostaru na uklanjanje nepotrebnih prepreka među državama u regionu.

"Voleo bih kada bi privreda bila ta koja bi zemlje regiona još više zbližila", rekao je srpski premijer u obraćanju na svečanom otvaranju 19. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2016".

"Mislimo da najveći potencijal u ekonomskom rastu imamo u saradnji u regionu. Ne stidimo se regiona, već se ponosimo što mu pripadamo. Ne možemo nikada da pobegnemo iz njega, već možemo samo bolje da se razumemo", podvukao je Vučić.

Prenevši pozdrave građana Srbije on je poručio da će Srbija dati sve od sebe da se očuvaju i unaprede prijateljski odnosi.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna da razgovara o ukidanju brojnih privrednih barijera.

"Nema potrebe da naši ili vaši kamioni stoje po četiri-pet dana na granici Srbije i Bosne i Hercegovine. Politika će dati svoju konačnu ocenu, ali bismo svi mi dobili, a niko ne bi mogao da izgubi, većim i snažnijim integracijama", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Bosna i Hercegovina za Srbiju treća izvozna destinacija, četvrti spoljnotrgovinski partner i da sa tom zemljom postoji stalni rast u razmeni, kao i da Srbija želi da u narednom periodu dalje unapređuje tu saradnju.

Vučić je rekao da bi želeo da trgovinska razmena ne bude samo sa Republikom Srpskom, već da konstantno raste sa svim delovima BiH, "jednako sa zapadnom, koliko i sa istočnom Bosnom".

Podsetio je da su sve zemlje na putu evropskih integracija, u procesu koji će, kako je rekao, svima doneti dobro.

Podsećajući da je Mostar grad Alekse Šantića, Vučić je izrazio uverenje da će Hrvati, Bošnjaci i Srbi umeti da opredele svoju budućnost mnogo bolje i drugačije nego što je to bilo prethodnih 75 godina.

"Želim im zajedništvo, mir i punu stabilnost, a mi ćemo dolaziti da kupujemo i mnogo toga zajednički da uradimo", poručio je Vučić.

Premijer Srbije je posetu Mostaru započeo razgovorom sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Ekonomija centralno pitanje regiona

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Herceghovine Bakir Izetbegović rekao je da je BiH pre dva meseca predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i da je uprkos sukobima i razaranjima u prošlosti smogla snage da prepozna put u budućnost.

Izetbegović je ukazao da je valuta u BiH stabilna, da zakonska regulativa pogoduje investicijama i da su energetski potencijali zemlje enormni.

Imamo dovoljno sposobnih i obrazovanih ljudi, spremnih da vredno rade, rekao je Izetbegović.

Kada sam govorio na otvaranju ovog sajma 2014. godine, podsetio je Izetbegović, atmosfera je bila drugačija, imali smo masovne nerede iza nas, a ispred nas katastrofalne poplave.

Sve teškoće smo prebrodili, sačuvali stabilnost i imamo osnovu za optimizam. Napredak i boljitak želimo i svojim susedima i svi zajedno želimo da ostvarimo ono što je Hrvatska već postigla, članstvo u EU, poručio je Izetbegović.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da njena zemlja ima posebnu odgovornost prema "dragoj BiH, koju Hrvatska i doslovno drži u zagrljaju".

Ta blizina nas obavezuje na saradnju, pomoć i podršku i u Hrvatskoj ćete uvek imati pouzdanog partnera i bliskog prijatelja, rekla je Grabar Kitarović na otvaranju sajma.

Hrvatska je prvi trgovinski partner i jedan od najvećih ulagača u BiH. U mojoj viziji razvoja Hrvatske sve što je povezano za razvoj naše infastrukture, pretpostabvlja i razvoj infrastrukture u BiH i naše čvrsto povezivanje, ocenila je hrvatska predsednica.

Kolinda Grabar Kitarović je najavila podršku BiH na evropskom putu, kao i to da će biti država partner jubilarnog 20. Mostarskog sajma privrede.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da prisustvo visokih zvaničnika na mostarskom sajmu privrednika pokazuje da je ekonomija centralno pitanje regiona.

Vujanović je na otvaranju sajma rekao da to što je Turska partner sajma iskazuje njenu potrebu većeg ekonomskog prisustva u regionu.

Moramo učiniti sve da bismo razgovorali o sadašnjosti i budućnosti, rekao je Vujanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво