Referendum u Boliviji o novom mandatu Moralesa

Građani Bolivije izlaze na referendum koji će odlučiti da li predsednik Evo Morales može da ostane na toj funkciji još jedan, četvrti mandat. Rezultati su neizvesni pošto podrška nekad izuzetno popularnom predsedniku polako kopni.

Evo Morales, koji trenutno služi svoj treći mandat, želi da unese promene u Ustav koje bi mu omogućile da se ponovo takmiči na predsedničkim izborima 2019. godine i tako ostane na vlasti do 2025. godine, preneo je Rojters.

Iako su se glasači širom Latinske Amerike uglavnom okrenuli protiv populističkih levičarskih lidera koji su nekad dominirali tim regionom, Morales je u Boliviji i dalje veoma popularan.

To bi, međutim, moglo da se promeni, ocenjuje britanska agencija, dodajući da ankete poslednjih nedelja pokazuju da Morales po popularnosti vodi, ali sve manje, pa je procenat onih koji će na referendumu glasati "za" i "protiv" ustavnih promena gotovo izjednačen.

Na skupu ove nedelje u La Pazu, Morales je izjavio da su mu pristalice koji žele nastavak njegovog "pragmatičnog socijalizma" tražili da ostne na vlasti.

"Braćo i sestre, kad dođe do promene ministara, investicije se paralizuju. Verujem da narod ima pravo da traži kontinuitet", rekao je Morales, koji je najavio da će, ako pobedi, nastaviti sa svojom "Agendom do 2025", koja predviđa iskorenjivanje ekstremnog siromaštva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије