MMF: Stop povećanju plata

Stalni predstavnik Misije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik rekao je da povećanje plata u javnim preduzećima nije u skladu sa stend-baj aranžmanom sa tom finansijskom institucijom.

Povećanje plata u javnim preduzećima nije u skladu sa stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je stalni predstavnik Misije te institucije u Srbiji Bogdan Lisovolik.

"Srpske vlasti su se u pismu o namerama, koje su potpisale u decembru, obavezale da obezbede da plate u javnim preduzećima budu zamrznute u nominalnom iznosu tokom 2010. godine", rekao je Lisovolik, reagujući na vest da je Vlada radnicima Termoelektrane "Nikola Tesla" povećala plate za 8,5 odsto i da je pregovarala o odobravanju povišice u Telekomu Srbija.

Na pitanje da li su se srpske vlasti obratile MMF pre nego što su pristale na povećanje zarada, Lisovolik kaže da još nisu konsultovani o ovim potezima i da MMF dalje pretpostavlja da će "politike zarada u velikim državnim preduzećima biti vođene dogovorenim zamrzavanjem plata".

"Čekamo informacije o poslovnim planovima za 10 velikih državnih preduzeća jer do kraja februara 2010. ističe rok za potvrdu sporazuma o zamrzavanju plata. Ako ne bude potvrđen, moraćemo da procenimo implikacije i da dogovorimo korektivne mere", upozorio je Lisovolik.

Govoreći o implikacijama takvih poteza na makroekonomsku stabilnost, Lisovolik je istakao da bi povećanje zarada u javnim preduzećima bilo skupo za budžet i za javni dug, pošto je verovatno da bi to povećalo potrebu za subvencijama i državnim garancijama za zajmove tih preduzeća, koje su u poslednje vreme već u porastu.

"Javnim preduzećima su potrebne reforme koje unapređuju efikasnost i preuranjeno povećanje plata, koje nije povezano sa takvim reformama bilo bi kontraproduktivno", rekao je šef misije MMF.

Lisovolik je precizirao da je disciplina po pitanju zarada u javnim preduzećima ključna i u obezbeđivanju umerenosti zarada u čitavoj privredi i time konkurentnosti srpske ekonomije, a naročito izvozne konkurentnosti.

EPS: Ne povećavamo masu zarada

Sporazumima sa Sindikatom radnika Elektroprivrede Srbije i Sindikatom privrednog društva Termoelektrane "Nikola Tesla" ne povećava se masa zarada, koja je utvrđena planom poslovanja za ovu godinu, niti se povećavaju plate zaposlenih u ovom javnom preduzeću i termoelektrani, ističu u poslovodstvu EPS.

Sledstveno tome, dodaju u vrhu EPS, ne ugrožava se makroekonomska stabilnost Srbije, niti se odustaje od preporuka Vlade Srbije o visini zarada u javnim preduzećima.

Dogovoren je način isplate manjeg dela realne dobiti kompanije koja je utvrđena još u oktobru 2009. godine, preciziraju u poslovodstvu EPS, napominjući da tada utvrđene osnovne pretpostavke poslovanja "nisu menjane pod pritiskom štrajkačkih zahteva".

"Kako je generisana ta dobit? Pre svega velikim uštedama i smanjenjem troškova. Dobit apsolutno nije iz povećanja cena struje, jer nje nije ni bilo", ističe generalni direktor EPS Dragomir Marković.

Kako objašnjavaju u poslovodstvu EPS, "te isplate ne ulaze u osnovicu za penziono osiguranje i ne predstavljaju deo plate".

Odmrzavanje zarada i povećanje od šest odsto traže i radnici Telekoma, gde prosečna plata iznosi 50 hiljada. Sindikat zahteva da se i njima plate povežu sa rastom dobiti, a u suprotnom najavljuju štrajk.

"Novi sistem obračuna vezan je na ukupan prihod. Ako se diže ukupan prihod nek se dižu i zarade. Ako on pada neka pada i zarada, ali na nešto da se vežemo. Ne da, bilo šta radili, uvek istu zaradu imamo", kaže Miroslav Joksimović, predsednika Sindikata Telekoma.

Ekonomisti kažu da poslednje upozorenje MMF-a treba shvatiti ozbiljno, jer Vlada popuštanjem sindikatima narušava dogovor o samnjenju državne potrošnje.

"To će biti znak da i drugi pokušavaju nemirima, štrajkovima postići nešto. I onda ćemo početi u celini rušiti ideju da smanjujemo javnu potrošnju. To će onda izazvati još veću inflaciju, imaćemo probleme u monetarnoj oblasti, sa uvozom i odnosima prema inostranstvu", tvrdi ekonomista Milan Kovačević.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије