Predsednik Avganistana: Sahranićemo Islamsku državu

Avganistanski predsednik Ašraf Gani izjavio je da će snage njegove zemlje "sahraniti" ekstremističku Islamsku državu, čiji se lokalni ogranci sukobljavaju sa vladinim snagama i talibanima.

Ašraf Gani naglašava da njegova država nije motivisana osvetom.

"Avganistanci nisu motivisani osvetom. Oni (Islamska država) su se suprotstavili pogrešnim ljudima", poručio je Gani u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Gani je pozvao na akciju protiv Islamske države na regionalnom i međunarodnom nivou, navodeći da ID nije "fenomen Avganistana".

"Ne može se poreći da se suočavamo sa velikim rizikom", rekao je avganistanski predsednik u Davosu, gde je učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.

Američki Stejt department označio je prošle nedelje ogranak Islamske države u Avganistanu terorističkom organizacijom.

Naveo je da je ta grupa formirana u januaru prošle godine i da je čine bivši članovi pakistanskih i avganistanskih talibana.

Gani je upozorio da će se, ukoliko mirovni pregovori sa talibanima ne počnu do aprila, sukob pojačati i da će se posledice osetiti širom regiona.

Upitan kakvu poruku ima za avganistanske migrante koji odlaze u Evropu, Gani je odgovorio da nemaju budućnost u Evropi, jer Evropa zatvara granice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије