Davutoglu tražio posredovanje Srbije u sporu sa Rusijom

Ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić kaže da je turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio posredovanje Srbije u rešavanju spora Ankare sa Moskvom, pošto je Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom.

U intervjuu za englesko izdanje dnevnika Zaman, Vučetić je rekao da je Davutoglu takvu molbu izneo tokom dvodnevne posete turske delegacije Srbiji krajem decembra.

"Ostaje da se vidi tačan i specifičan obim onog što Srbija može da učini, ali ono što je ovde najvažnije su dobra volja i konstruktivnost koju mi reprezentujemo", nave je Vučetić.

Govoreći o trilateralnom mehanizmu između Srbije, Turske i BiH, ambasador je rekao da Srbija ponovo oživljava taj mehanizam, sa naglaskom na ekonomsku saradnju.

List piše da je Srbija na neodređeno vreme odložila tu trilateralnu inicijativu nakon što je bivši turski premijer, a sadašnji predsednik, Redžep Tajip Erdogan u oktobru 2013. godine u Prizrenu rekao da je "Kosovo Turska, i Turska Kosovo".

Inicijativa o trilateralnim sastancima je obnovljena posle diplomatskih napora u oktobru 2015. godine sastankom u Sarajevu.

"Mi (Srbija) ponovo oživljavamo taj mehanizam ali stavljamo naglasak na ekonomsku saradnju tri zemlje, a BiH je veoma značajan ekonomski partner Srbije", istakao je Vučetić.

"Nikada ne zaboravite da smo mi narodi koji su delili istoriju, kulturu i civilizaciju. Mi smo braća i rođaci jedni drugima", dodao je ambasador.

Vučetić je ocenio i da je Turska zainteresovana da ima veće ekonomsko prisustvo u Srbiji. "Ako imamo dobru ekonomsku saradnju, imamo dobru saradnju i u nekim drugim sferama. Ta vrsta saradnje je vrlo bitna za stabilnost regiona", rekao je Vučetić.

"Poznata vam je kompleksnost situacije u BiH. Mi (Srbija) poštujemo Dejtonski sporazum. Imamo vrlo dobre specijalne odnose sa Republikom Srpskom, ali je naša orijentacija da razvijemo maksimalni nivo odnosa sa Sarajevom i BiH kao celinom", naglasio je Vučetić, dodajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Vučetić je ocenio da to što EU, u okviru procesa pristupanja Srbije, zahteva da Srbija potpiše pravno obavezujući sporazum s Kosovom, ne može drugačije da se protumači nego kao pokušaj da se Srbija primora da prizna Kosovo.

"Stav Vlade Srbije je jasan. Mi nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo", rekao je ambasador, dodajući da su zvaničnici EU u privatnim razgovorima sa srpskim zvaničnicima rekli da Srbija ne može biti primljena u EU sa "otvorenim problemom", aludirajući na pitanje priznanja Kosova.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије