Ejhorts: Otvaranje poglavlja značajno za ceo Zapadni Balkan

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavestio je direktorku Odeljenja za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljno-političkoj službi EU Anđelinu Ejhorst da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, a funkcionerka EU prenela premijeru rešenost Brisela da se ostvari napredak. I šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se sa Ejhorstovom.

Aleksandar Vučić i Anđelina Ejhorst razgovarali su, kako je saopštila vladina kancelarija za saradnju sa medijima, o nastavku dijaloga i o evropskim integracijama Srbije.

Vučić je naglasio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom i razgovor o svim otvorenim pitanjima primene Briselskog sporazuma.

Premijer Srbije je rekao da se nada uspehu nove runde dijaloga u interesu stabilnosti i napretka celog regiona.

Vučić je istakao posvećenost Srbije evropskim integracijama i izrazio očekivanje da će proces biti nastavljen skorim otvaranjem poglavlja 23 i 24, ključnim za reforme u zemlji.

Ejhorst je rekla da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU značajno ne samo za Srbiju, nego i za ceo Zapadni Balkan, s obzirom na ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Prenela je i rešenost Brisela da se u dijalogu između Beograda i Prištine ostvari napredak, navedeno je u saopštenju.

Sa Anđelinom Ejhorst sastao se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Oni su konstatovali da će Srbija nastaviti sa sprovođenjem reformi i daljim angažmanom u procesu evrointegracija.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je daljim aktivnostima Srbije u okviru Poglavlja 31 - Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, pre svega po pitanju usklađivanja zakonodavnog okvira, a potom i daljeg usklađivanja sa spoljnom politikom EU.

U tom kontekstu, obostrano je konstatovano da bi trebalo intenzivirati saradnju na političkom i ekspertskom nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије