Jagland: Srbija na dobrom putu

Generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland rekao je da Srbija dobro napreduje na putu reformi i približavanja Evropskoj uniji uz liderstvo premijera i šefa diplomatije koji ulažu izuzetne napore za pomirenje u regionu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija očekuje značajnu podršku od Saveta Evrope kada je reč o očuvanju regionalne stabilnosti, kao i kada je reč o dobijanju novih znanja u stvaranju nezavisnog pravosuđa.

"Reforme u oblasti ekonomije daju rezultate u obliku ekonomskog napretka što je to za svakoga najvažnija stvar," rekao je Jagland na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Zbog svega toga, Srbija ima stabilizujuću ulogu u regionu, dodao je Jagland, čestitajući istovremeno Vučiću na izuzetnom predsedavanju Srbije OEBS-u i dobroj saradnji te organizacije i Saveta Evrope. On je posebno istako značaj saradnje na planu pravosuđa.

"Nezavisno i nekorumpirano pravosuđe osnov su napretka u svakom društvu. Ako toga nema, teško je ići napred, uključujući i reforme u ekonomiji," rekao je Jagland dodavši da je od zajedničkog interesa za Srbiju i SE da se poboljša situacija kada je reč o kaznenom sistemu, odnosno zatvorima.

Jagland je ocenio da je Srbija stabilan i čvrst član SE koji daje važan doprinos na pan-Evropskom nivou. On se osvrnuo i na izbegličku krizu dodajući da se Srbija i druge zemlje suočavaju sa velikim izazovima.

Kako je rekao, Savet Evrope po tom pitanju može da pomogne na finansijskom nivou, ali je takođe istakao i značaj poštovanja standarda.

"Važni su i standardi a Srbija daje sve od sebe da ih ispoštuje," poručio je Jagland dodavši da je SE obezbedio 2.2 miliona evra za smeštaj izbeglica. Zahvalio je Vučiću na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje sastanku OEBS-a u Beogradu.

"Kao Norvežanin imam bliska osećanja prema srpskom narodu koja sežu u prošlost," rekao je Jagland. Poželevši premijeru Srbije sve najbolje, on je zaključio: "Srbija je zaista na dobrom putu".

Vučić: Očekujemo podrsku SE u očuvanju stabilnosti u regionu 

Vučić je rekao da Srbija očekuje značajnu podršku od Saveta Evrope kada je reč o očuvanju regionalne stabilnosti, kao i kada je reč o dobijanju novih znanja u stvaranju nezavisnog pravosuđa.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči o situaciji u regionu, o ekonomskim refromama u Srbiji, ali i dijalogu sa Prištinom, u vezi s čim je rekao da veruje da će u narednom periodu ti odnosi moći još konkretnije i brže da se razviju.

“Ponoviću ono što sam jutros rekao, a to je da mi u Srbiji nemamo strah od našeg teškog rada i teških ekonomskih reformi. Na dobrom smo putu i preokrenuli smo stvari iz recesije. Imamo izuzetno pozitivan ekonomski raast i ulazimo u fazu dinamičnog rasta. U 2016. taj rast će biti veći od dva odsto, a u 2017. veći od tri odsto”, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo i čast što je danas razgovarao sa Jaglandom, jer je Savet Evrope mesto gde je Srbija uvek mogla da izrazi svoje ideje i stavove i gde je uvek dobijala pomoć i podršku.

“Iskreno i prijateljstvo koje osećamo prema Jaglandu došlo je do izražaja posebno zbog činjenice jer je to jedan od ljudi koji odlično razumeju probleme na Balkanu s kojima se suočavamo i koji je uvek imao razumevanja za Srbiju, koji je uvek reagovao kada je trebalo da se zaštite i principi vladavine prava, ali i da bude na strani ozbiljnog i odgovornog ponašanja”, zaključio je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије