"Moskva" i "Šarl de Gol" zajednički protiv Islamske države

Kremlj je saopštio da su se Vladimir Putin i francuski predsednik Fransoa Oland u telefonskom razgovoru dogovorili da vojske dve zemlje uspostave saradnju u borbi protiv Islamske države. Putin naredio komandi ruske flote da odmah stupi u kontakt sa francuskim brodovima. Oland sledeće nedelje u Vašingtonu i Moskvi. Prestonica ID, sirijski grad Raka, na meti ruskih, francuskih i američkih bombardera.

Putin je naložio ruskoj mornarici da uspostavi kontakt sa francuskim nosačem aviona "Šarl de Gol" kako bi, protiv Islamske države, dejstvovali kao saveznici. Komandni brod ruske flote u vodoma oko Sirije je raketna krstarica "Moskva".

Putin, koji se zalaže za ideju o uspostavljanju široke koalicije protiv ID koja bi obuhvatila i Rusiju i Zapad, dao je instrukcije ruskoj vojsci da izradi zajednički rusko-francuski akcioni plan protiv džihadista, prenosi AFP.

"Neophodno je uspostaviti direktan kontakt sa Francuzima i sarađivati sa njima kao sa saveznicima", rekao je Putin vojnom vrhu na sastanku održanom nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland rekao da će francuski nosač aviona "Šarl de Gol" biti raspoređen na istočnom Mediteranu.

Putin je ukazao da je neophodno sa Francuzima razviti plan o zajedničkim akcijama "i na moru i u vazduhu".

Iz Olandove kancelarije je saopšteno da će francuski predsednik 24. novembra boraviti u Vašingtonu, a 26. u Moskvi kako bi se razmotrila strategija protiv Islamske države.

Šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov obavestio je ruskog predsednika da je ruski putnički avion oboren iznad Sinajskog poluostrva bombom snage jednog kilograma TNT-a, kada su poginule 224 osobe.

Ruski predsednik je poručio da će ruski vazdušni napadi u Siriji biti nastavljeni i intenzivirani kako bi ekstremisti shvatili da je odmazda neminovnost.

"Tragaćemo za njima ma gde se sakrili. Naći ćemo ih u bilo kom delu sveta i kazniti", rekao je Putin, nazvavši obaranje ruskog aviona iznad Egipta "jednim od nakrvavijih zločina".

Ranije je iz ruskog generalštaba najavljeno da će u Siriju poslati dodatnih 25 borbenih aviona dugog dometa. Rusija u vazdušnim udarima na položaje džihadista koristi i strateške bombardere Tu-160 i Tu-95MS.

Za 48 dana, ruska avijacija je sprovela 2.300 naleta u Siriji ističu u generalštabu.

Prestonica ID na meti ruskih, francuskih i američkih bombardera 

Ruska avijacija već je dejstvovala po položajima Islamske države na njihovo uporište u Raki.

Izvor blizak francuskoj vladi rekao je da je Rusija izvela napade na uporište džihadista Islamske države na severu Sirije.

Napade na položaje džihadista u Raki su tokom noći izvršili i francuski borbeni avioni, pri čemu su uništeni jedan komandni i jedan trenažni centar.

U saopštenju Ministarstva odbrane Francuske precizira se da je deset lovaca tipa "rafal" i "miraž" izvelo vazdušni napad nešto posle ponoći ispustivši 16 bombi.

"Obe mete su pogođene i istovremeno uništene", navodi francusko ministarstvo.

Udari su izvedeni u koordinaciji sa američkim snagama, a meta napada bili su objekti koje je francuska vojska ranije identifikovala.

Francuska učestvuje u vazdušnim napadima na ID u Siriji od septembra, ali ih je intenzivirala posle terorističkih napada u Parizu, u kojima je ubijeno više od 130 ljudi.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије