Vučić: Uvek spreman da svima izađem na crtu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da vidi da se narod protivi reformama i da je, ako tako misle građani, uvek spreman da izađe na crtu svima. Ako izgubi, spreman je da, kako ističe, za razliku od drugih, preda vlast. Vučić je naglasio i da je za Srbiju sporazum o ZSO završena stvar i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom. Najavljuje renoviranje oko 3.000 škola i domova zdravlja.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je pogledao istraživanja prema kojima je više od 90 odsto građana protiv reformi Vlade koje je on inicirao.

"Iskreno, vidim da narod najvećim delom ne podržava reforme koje moramo da sprovodimo i zbog toga se loše osećam, jer nema smisla da se to radi ako građani nisu za to", rekao je Vučić na konferenciji nakon sastanka sa predsednikom italijanskog Senata Pjetrom Grasom.

Dodao je da mu jednako nije bilo lako ni kada je video da je na protestima ispred Vlade najveći broj prisutnih iz Srpske napredne stranke.

"Sve to me pogađa i nije mi svejedno", rekao je premijer i ponovio da Vlada nije povećala plate i dodelila jednokratnu pomoć zbog izbora, kao što su to neki ranije činili.

"Mi ovo nismo radili zbog izbora, već na osnovu stabilnih i čvrstih temelja, za budućnost Srbije i iz naših izvora, a ne kredita", rekao je premijer.

Poručio je da državi niko ne treba da drži pridike o uvredama.

"Uvreda je dati 7.000 dinara, a 2008. kada je dato 5.000 to nije bila uvreda. Kako ih nije sramota", rekao je Vučić.

Dodao je da on nije Bojan Pajtić, koji se drži za fotelju i ako to narod neće, te naglasio da za njega politika ima "veliko P" i da se njome bavi da bi našem narodu nešto doneo.

"Radim vredno svakodnevno, nijednu subotu i nedelju nisam imao slobodno, što nije sasvim normalno", primetio je i ponovio da 1.200.000 ljudi ima sada veća primanja nego ikada, da ceo svet vidi kako napredujemo, samo kod nas ne vide.

Na pitanje novinara da li to znači da će biti vanrednih parlamentarnih izbora, premijer je odgovorio: "Nije to suština, videćemo".

Ne držite mi lekcije iz patriotizma

Suština je da, kako kaže, nije odustao od politike prijateljstva sa Rusijom i puta u EU. Zato prethodnicima poručuje da mu ne drže lekcije iz patriotizma jer, kako je istakao, aktuelna vlast nijednom nije odustajala od interesa Srbije.

Vučić je naglasio i da nije potrebno da mu drže lekcije o patriotizmu oni za čije vreme je Kosovo dobilo nezavisnost, čije su reakcije na to bile ne da pomognu narodu, već koji su gledali gde ima džamija kako bi se spalila.

"U moje vreme svega jedna i po zemlja je priznala Kosovo, a u njihovo 103", naveo je Vučić primetivši da bi, da je odluka o članstvu Kosova u Unesku donošena ranije, Srbija zasigurno izgubila bitku, kao i da se prethodna vlast sigurno ne bi usudila da odgovori na rezoluciju o Srebrenici koja se sprema u UN.

S tim u vezi posebno je pomenuo Borislava Stefanovića, uz opasku da sada i ne zna u kojoj je on stranci, poručivši da ne treba da mu drži pridike o prodaji Telekoma neko iz redova onih koji su tri puta pokušali da prodaju tu kompaniju i koji su loše pregovarali o NIS-u, te napravili loše rezultate na Kosovu.

"O ponižavanju radnika govorite vi koji ste ih uništili, koji ste postali bogati u privatizaciji, a radnike ostavili na ulici. Govorite o onima koji su prvi put spustili nivo nezaposlenosti ispod 20 odsto", poručio je Vučić i dodao da ga kritikuju oni koji su se šepurili u avionima i pričali o rezolucijama a onda odustajali od njih.

"Sporazum o ZSO za Srbiju je završena stvar"

Vučić je izjavio da je za Srbiju sporazum o ZSO završena stvar i dodao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, Srbija je razgovarala, pregovarala i dogovorila se o sporazumu o ZSO – taj sporazum je potpisan i to je za nas završena stvar" rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa tim da se iz Prištine pa i EU mogu čuti neke najave o eventualnim razgovorima iz početka, premijer je rekao: 

"Oni kažu da to što smo se dogovorili, a što njima odgovara, Srbi to treba da implementiraju."

Dodao je da je Srbija skoro sve implementirala i da se sada pokušava naći nešto da nije uradila da bi "pravili balans i rekli da ni jedna ni druga strana nisu nešto ispunile".

"Oni bi da se ponovo otvori tema ZSO", dodao je premijer i ponovio da je sporazum potpisan i da je to za nas završena stvar.

Ako neko želi da otvara temu o tome ko je i šta je u skladu sa kojim ustavom, onda se otvara ozbiljna i veoma opasna Pandorina kutija, poručio je premijer.

"Nisam siguran da bi to Ulrike Lunaček želela", rekao je Vučić.

Na kritike o TV pretplati koje su mu odmah sinoć uputili NUNS, NDNV i još neki, odgovorio je da treba konačno da se izjasne šta hoće – da pretplata bude 500 ili 150...

"Šta god da uradite, ništa ne valja. Najbolje je bilo da ostavimo đubre koje smo gledali svaki dan na 'Beogradu na vodi'. Ovo što smo uradili je grozno, daj da vratimo da tamo bude javni toalet i da se sakupljaju narkomani", naveo je Vučić. 

Uskoro Kancelarija za javna ulaganja 

Vučić je takođe najavio da će na sledećoj sednici Vlade Srbije biti formirana Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjem, čiji će zadatak biti obnova bolnica, škola, domova za nezbrinutu decu i decu ometenu u razvoju.

Posle potpisivanja ugovora o donaciji italijanske vlade za sistem zaštite od poplava, premijer je poručio da će Vlada pokušati da obnovi sve što može.

"Naš zadatak je da u narednih godinu i po pokušamo da koliko god je moguće rekonstruišemo i obnovimo sve osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, bolnice, domove zdravlja, gerontološke centre, domove za nezbrinutu decu... Za to ćemo najvećim delom novac naći iz budžeta, ali ćemo takođe zamoliti naše evropske i druge partnere da preuzmu deo odgovornosti", rekao je Vučić.

Navodeći da je reč o oko 3.000 objekata, Vučić je poručio da mu je namera da svaki od tih objekata poseti.

Kako je napomenuo, krečenje, sređivanje krovova i toaleta i drugog finansiraće država, koja će taj novac imati bez uzimanja kredita.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjem će se, prema njegovim rečima, direktno i suštinski baviti svim tim problemima na dnevnom nivou, u saradnji sa resornim ministarstvima, pre svega zdravlja i prosvete.

To je, kako je istakao premijer, veliki korak napred za našu zemlju. Veruje da će to naići na razumevanje i podršku celog naroda, jer se tim pomažu najmlađi i najstariji.

"Mislim da je bilo vreme da se neko posle decenija propadanja kompletne zdravstvene i prosvetne infrastrukture time bavi", poručio je premijer.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара