Keri: Izrael i Palestina nisu nemoguć san

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je svet da osudi rastući antisemitizam i ujedini u borbi potiv nasilnog ekstremizDržavni sekretar SAD Džon Keri rekao je na izraelskom skupu u Ujedinjenim nacijama da rešenje o dve države, Izraelu i Palestini, "nije nemoguć san", ali da će zahtevati hrabrost. ma i terorističkih predrasuda.

Govoreći u UN, povodom 40. godina od usvajanja rezolucije UN o izjednačavanju cionizma sa rasizmom, Keri je rezoluciju iz 1975. nazvao zlokobnom, jer je "dala globalnu dozvolu za mržnju" države Izrael.

"Cionistički san prihvata koncept Izraela kao jevrejske demokratije, svetionika za sve nacije. Svi mi znamo iz godina diskusija i napora: to nije nemoguć san. Dostižan je" istakao je Keri na tom skupu, prenosi AFP. 

Američki sekretar je pozvao diplomate i vlade da učine sve što je u njihovoj moći da spreče da UN ponovo budu "zlonamerne".

Keri je odao počast tadašnjem izraelskom ambasadoru u UN Haimu Hercogu, koji je na Generalnoj skupštini, rekao posle usvajanja rezolucije, da ona nije ništa više nego parče papira, zasnovano na mržnji, laži i aroganciji i zatim je poderao u parčiće.

Hercog je kasnije postao predsednik Izraela.

Keri je takođe odao priznanje američkom ambasadoru Danielu Patriku Mojnihanu koji je rekao da se SAD nikad neće složiti sa tim zloglasnim činom.

Događaju, koji je organizovala izraelska misija u UN, prisustvovalo je više od 400 diplomata i članova jevrejskih organizacija. On je organizovan samo dan pošto je EU najavila da će početi da obeležava izraelske proizvode sa Zapadne obale, što su izarelski lideri osudili.

Keri nije pomenuo to evropsko obeležavanje, ali je naglasio američku nepokolebljivu odanost Izraelu, trajnom miru između Izraelaca i Palestinaca i rešenju za dve države.

Uz hrabrost i vođstvo to nije nemoguć san, već ostvariv, rekao je Keri.

U nasilju, koje traje od sredine septembra, poginulo je najmanje 77 Palestinaca i 12 Izraelaca. Većina Palestinaca ubijena je u napadima i pokušajima napada, mahom nožem, na Izraelce. 

Generalni sekretar UN Ban Kimun je rekao da usvajanje 1975. i ukidanje 1991. godine, rezolucije o izjednačavanju cionizma i rasizma mora biti posmatrano kao lekcija.

"Danas, naš fokus mora biti na mnogim manifestacijama mržnje i netolerancije, koje kvare globalnu sliku sa oživljavanjem antisemitizma, širokim antimuslimanskim fanatizmom i napadima i diskrimnaciojm izbeglica i migranata", rekao je generalni sekretar UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара