El Ninjo najjači u poslednjih 30 godina, posledice već vidljive

Zbog smanjenja useva i širenja malarije, klimatske promene vode u siromaštvo više od 100 miliona ljudi, upozorava Svetska banka. Kako pomoći zemaljama da se suoče s klimatskim promenama jedno je od ključnih pitanja u razgovorima o sporazumu o klimatskim promenama, koji bi trebalo da bude usvojen sledećeg meseca u Parizu.

Stanovništvo već oseća posledice El Ninja, koji je sada najjači u poslednjih 30 godina. Duž "koridora suše" u centralnoj Americi, od Gvatemale do Nikaragve, više od četiri miliona ljudi trpi posledice, dok 65 odsto stanovništva više nema zalihe hrane. U Hondurasu prinos kukuruza manji je 96 odsto. U Gvatemali neće ubrati ni jedan klip, pa se farmeri, u religioznoj povorci, mole za kišu.

I sa druge strane Atlantika, u Zimbabveu, žetva u aprilu je bila siromašna, a sada milion i po poljoprivrednika priprema zemlju za setvu, i često gleda u nebo.

Farmeri iz Zimbabvea kažu da je sezona veoma teška jer nedostaju padavine. Kažu da su se nadali kiši, ali nje nema.

I delove Somalije pogađa najveća suša u istoriji zemlje. Nema rezervi vode i hrane, a u organizaciji Svetski program za hranu strahuju da bi kriza mogla da poprimi svetske razmere.

"Ove godine El Ninjo gura stanovništvo na kraj puta, u situaciju kada im je neophodna pomoć Svetskog programa za hranu. To je geografski veoma široka oblast, na tri kontinenta", kaže Rođerio Bonifačio iz Svetskog programa za hranu.

Kako bi ta organizacija bolje odgovorila na ovogodišnji izazov, satelit Evropske svemirske agencije obezbdiće snimke useva, tla i zaliha vode. Kamera je opremljena tako osetljivim senzorima koji mogu precizno zabeležiti trenutno stanje useva.

Za vreme El Ninja, vetrovi i morske struje na površini Pacifika dobijaju suprotan smer, što menja vremenske prilike na planeti. Ovaj vremenski fenomen formirao se u martu, a svoj maksimum imaće u poslednjim sedmicama ove godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије