Читај ми!

Poziv na priključenje kampanji protiv Kosova u Unesku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je na pridruživanje kampanji protiv prijema Kosova u Unesko, uključujući i "deljenje" filma o uništavanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji na društvenim mrežama.

Na zvaničnom Jutjub kanalu predsednika Srbije Tomislava Nikolića pre nekoliko dana je objavljen film o uništavanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, čime je pokrenuta kampanja #NoKosovoUnesco.

U opisu video-snimka stoji: "Četiri bisera svetske baštine: manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Bogorodica Ljeviška i dalje su na listi ugroženog kulturnog nasleđa Uneska. Oni koji danas traže prijem u Unesko jesu oni koji su ih izložili opasnosti."

Nikolić u današnjem saopštenju podseća da će za nekoliko dana Generalna konferencija Uneska odlučivati o tome da li srpske crkve i manastiri, srpska baština, srpsko srce i duša na Kosovu i Metohiji treba da budu dati pod zaštitu tzv. "Republike Kosovo", pod zaštitu onih koji su iste te crkve i manastire palili i uništavali 2004. godine.

Republika Srbija i njeni državni organi već mesecima vode diplomatsku borbu da 'Kosovo' ne postane članica Uneska, a da bi svetsku javnost upoznali sa argumentima zašto takozvano 'Kosovo' ne sme da bude primljeno u Unesko, između ostalog napravljen je i film koji opisuje zločine nad srpskom kulturnom baštinom od 1999. godine do danas, navedeno je u saopštenju Pres-službe predsednika Srbije.

"Dok se o onome što je naše bude raspravljalo u Parizu, mi možemo da sedimo u toplini svojih domova i naivno verujemo da će istina sama pobediti, bez napora svakog od nas. A možemo i da preduzmemo nešto, ma kako nam to nešto malo izgledalo. Dragi prijatelji, molim vas, pomozite i vi. Preuzmite film na linku https://youtu.be/5kU1JwflxFg i podelite ga na društvenim mrežama", apelovao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je nedavno održao sastanak sa ambasadorima u Beogradu povodom predloga Albanije da Kosovo postane član Uneska i tada je takođe prikazan film o uništavanju srpske kulturne baštine.

Nikolić je tada istakao da se na Kosovu ne čuva samo srpska već i evropska kultura, svetsko pamćenje i značajan korak civilizacijskog hoda čovekovog na čitavoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара