Poslanici o amandmanima na zakone iz oblasti železnice

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali o amandmanima na predložene izmene zakona o železnici i o interoperabilnosti železnice.

Raspravu o amandmanima na dva zakonska predloga u oblasti železnica obeležila je polemika poslanika DS-a i resorne ministarke Zorane Mihajlović o stanju u srpskim železnicama, prenosi Tanjug.

Mihajlovićeva je otpužila demokrate da su iza sebe ostavili "jadnu" železnicu i da bi, da je na njihovom mestu, ćutala.

Mihajlovićeva, koja je ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rekla je da "možda za DS vreme stoji, ali da za ovu vladu vreme ne stoji i da čini sve da podigne železnicu na viši nivo". U poslednjih godinu dana je, kako je rekla, mnogo urađeno kako bi se modernizovala železnica.

"Velika je razlika samo za godinu i po dana, nije dovoljno, ali će svakako biti još više u naredne dve, tri godine. Tako da nemojte uopste da se poredite sa onim što ste radili 10 godina. Da sam na vašem mestu ćutala bih", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, završeno je 65 kilometara železničke pruge koja je modernizovana na prosečnih 120 kilometara na čas, sa 30 koliko je bilo kada je DS vodila državu.

Za godinu dana, kako je poručila, Srbija će modernizovati 130 kilometara železničke pruge, kojom će se ići prosečno 120 kilometara na sat.

Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, ističe da je namera vlade da poboljša zakon o železnicama i više ga prilagodi pravilima EU.

Poslanik DS-a Jovan Marković rekao je Mihajlovićevoj da je "olako i površno" izjavila kakvo je stanje železnica, budući da nije rekla gde je moguće da vozovi dostignu više od 100 kilometara na čas.

"Moguće je možda oko Paraćina, oko Mladenovca, ali to je 10 - 20 kilometara. Sve ostalo je ostalo isto", rekao je on.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je zadovoljan što je Mihajlović prihvatila dva amandmana njegove stranke, a tu priliku je iskoristio da se pohvali da je u prethodnih godinu i po dana ta stranka podnela 1.533 amandmana, od kojih je prihvaćeno 119, što je 7,76 svih prihvaćenih amandmana.

Poslanici razmatraju oko 60 amandmana na predložene izmene zakona o železnici i o bezbednosti i interoperabilnosti železnice.

Skupštinsko zasedanje počelo postavljanjem poslaničkih pitanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара