Читај ми!

Sahranjeni dečaci koji su se utopili na putu ka Evropi

Dva dečaka iz Sirije koja su se s majkom udavila u pokušaju da stignu do obale Grčke, sahranjena su u svom rodnom sirijskom gradu Kobaneu.

Abdalah Kurdi, otac dečaka, koji je jedini iz porodice preživeo nesreću, sahranio je sinove jednog pored drugog na "ceremoniji mučenika", u Kobaneu, u blizini granice s Turskom.

Abdulah Kurdi je poručio da se nada da će smrt članova njegove porodice podstaći arapske zemlje da pomognu sirijskim izbeglicama, preneo je Rojters.

"Želim da vlade arapskih zemalja – a ne evropskih – vide šta se dogodilo mojoj deci i da zbog njih pomognu ljudima", poručio je Abdulah Kurdi u snimku postavljenom na sajtu lokalne radio-stanice.

Veliki broj ljudi krenuo je od Bodruma da isprati porodicu Kurdi, ali su zaustavljeni tri kilometra od sirijsko-turske granice.

Fotografija beživotnog tela trogodišnjeg Sirijca Ajlana Kurdija, koje je pronađeno na plaži u poznatom turskom letovalištu Bodrumu nakon što su se prevrnula dva čamca sa izbeglicama, uzdrmala je Evropu u kojoj raste napetost pred naletom desetina hiljada izbeglica i migranata.

Posle nesreće, iz mora je izvučeno 12 beživotnih tela među kojima i telo Ajlana Kurdija, njegovog godinu dana starijeg brata, kao i njihove majke.

Posle nesreće, turske vlasti su uhapsile četiri osobe za koje se sumnja da su im izbeglice plaćale da ih prevezu do Evrope. Svi uhapašeni su sirijski državljani.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије