Читај ми!

Vukčević: Napredak u istrazi ubistva braće Bitići

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da postoji napredak u istrazi ubistva trojice braće Bitići i da je njihovo ubistvo bio državni zločin, "a mnogi osumnjičeni su i danas na veoma zapaženim pozicijama u državi ili oko nje".

Vladimir Vukčević je za list Danas rekao da je slučaj Bitići predmet broj jedan u Tužilaštvu, a da tim koji ga radi ima i više sastanaka dnevno na tu temu, prenosi Tanjug.

"Postoji napredak, ali to je sve što u ovom trenutku mogu da izjavim da ne ugrozim istragu. Mogu samo da kažem da je premijer Vučić mobilisao sve nadležžne ministre, organizacije i pojedince koji mogu da pomognu Tužilaštvu za ratne zločine i MUP-u da reše ovaj dramatičan zločin", rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, "ubistvo braće Bitići je bio držžavni zločin, a mnogi osumnjičeni su i danas na veoma zapažženim pozicijama u držžavi ili oko nje".

"Drugi, opet, ovaj bezobzirni zločin smatraju nastavkom rata sa NATO, što je nedopustivo za civilizovanu državu. Bilo je i ima puno problema, opstrukcija, situacija koje su nekim ljudima u ili oko ove istrage mogle i živote da ugroze. Ali juče je to bio držžavni zločin, a danas je držžava odlučna da taj zločin reši. A niko nije jači od držžave", naglasio je Vukčević.

Tužilac za ratne zločine je siguran da će taj slučaj biti rešen, jer je to "naša obaveza kao pravne i civilizovane države" i "svi se trudimo da to bude što pre, previše vremena je prošlo".

Na kosntataciju da bi američki tužžilac Dejvid Švendiman uskoro trebalo da bude postavljen za glavnog tužioca Specijalnog suda za zločine na Kosovu, Vukčević je rekao da je Švendimen profesionalac koga poznaje još iz vremena kada je bio prvi među međunarodnim tužiocima u Bosni i Hercegovini.

"Imali smo odlicnu saradnju sa Vilijemsonovim timom, imamo i danas dobru saradnju sa Švendimenovim ljudima koji su nastavili ovaj posao. Njegov izbor je i tačka na napore Tužilaštva za ratne zločine koje je bilo posvećeno ovoj temi od 2007. godine i zahvaljujući našim naporima i upornom ukazivanju na strašne događaje koji su se dešavali posle Kumanovskog sporazuma, došlo je do izveštaja Dika Martija, obrazovanja Specijalnog istražnog tima, i evo sada Specijalnog suda za OVK", rekao je Vukčević.

Povodom inicijative premijera Aleksandra Vučića o danu sećanja na sve žžrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, Vukčević misli da je to odlična i humana inicijativa koja dolazi u pravo vreme.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара