Читај ми!

Francuska, deo olupine malezijskog aviona biće ispitan u sredu

Deo avionskog krila, za koji se veruje da bi mogao da pripada nestalom malezijskom "boingu 777" dopremljen je u francuski vojni institut u blizini Tuluza, gde će u sredu biti podvrgnut testiranju.

Deo krila letelice biće ispitan u sredu u laboratoriji francuskog vojnog vazduhoplovnog centra u Balmi kod Tuluza. Taj centar je specijalizovan za analize olupina aviona.

Kamion sa delom krila veličine 2,44 metra, koji je pronađen blizu ostva Reunion u Indijskom okeanu, dopremljen je u popodnevnim satima u institut DGA TA, u pratnji policijskog motorcikla i policijskih kola, prenosi Tanjug.

Osim dela krila, u Francusku je avionom dopremljen i deo prtljaga pronađen na tom području i on će biti poslat u laboratoriju izvan Pariza specijalizovanu za DNK testiranje, preneo je Rojters.

Stručnjaci, među kojima i jedan pravnik, počeće istragu u sredu, saopštila je kancelarija tužioca u Parizu.

U ponedeljak, istražni sudija će se sastati sa malezijskim zvaničnicima i predstavnicima Francuske agencije za bezbednost u aviosaobraćaju (BEA), preneo je AP.

Malezijski ministar transporta Liov Tiong Lai izjavio je u Kuala Lumpuru da oni ne žele da iznose spekulacije i da će sačekati potvrdu francuskih vlasti.

Deo krila biće analiziran u laboratoriji koja ima 600 stručnjaka i ukoliko serijski broj potvrdi da se radi o letu 370, biće primenjene detaljnije metode analize.

Analitičari u laboratoriji se nadaju da će doći do informacija šta je dovelo do toga da se deo aviona odlomi, da li ima eksploziva i drugih hemijskih tragova i proučiti morske organizme na njemu, kako bi utvrdili odakle potiče.

Čak i ako se potvrdi da je deo olupine sa leta 370 nema garancija da će istražitelji pronaći crnu kutiju aviona ili druge delove, pošto dosadašnja međunarodna istraga nije došla ni do kakvog otkrića.

Avion kompanije "Malezija erlajnz", na letu 370, sa 239 putnika i članova posade, nestao je u maju 2014. godine, pošto je skrenuo sa kursa iz Kuala Lupura prema Pekingu.

Francusko ministarstvo odbrane učestvovalo je i u istrazi pada aviona "Er Frans" na letu 447 od Rio de Žaneira do Pariza u junu 2009, kada je poginulo 228 ljudi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара