Читај ми!

Sarajevo, radnici ispred parlamenta, poslanici evakuisani kroz tajni prolaz

Završeni protesti radnika u Sarajevu zbog zakona o radu. Radnici pokušavali da uđu u zgradu parlamenta probijajući ogradu. Poslanici evakuisani kroz tajni prolaz. Ispred zgrade bio raspoređen veliki broj pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Federacije BiH.

Demonstranti koji su se danas okupili ispred Parlamenta Federacije BiH u znak protesta zbog odluke Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru uputi neusaglašeni zakon o radu, počeli su da se razilaze i to nakon usvajanja Predloga zakona zbog kojeg su protestovali, prenosi Kliks.

Ismet Bajramović, predsednik Saveza samostalnih sindikata, rekao je da je odluka Predsedništva tog saveza da se sutra u 14 sati ponovo okupe pred zgradom Parlamenta FBiH. Nakon njegovog poziva demonstranti su počeli da se razilaze.

Nakon današnjih protesta sindikata u BiH, vanredno su zasedali i sindikalni organi, a deo sindikata se pobunio protiv Ismeta Bajramovića, pa je odlučeno da protesta, najavljenih za sutra, ipak neće biti, javila je večeras Federalna televizija (FTV).

"Ovog petka neće biti protesta ispred Parlamenta Federacije BiH", odlučeno je na današnjoj sednici Organizacionog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.

Umesto masovnog okupljanja radnika kao danas, predstavnici Saveza sindikata prisustvovaće sednici Predstavničkog doma FBiH, na kojoj će izneti 26 amandmana na danas usvojeni Predlog zakona o radu, prenela je Fena. 

Inače, kada je završena sednica Doma Federacije BiH delegati su evakuisani iz zgrade kroz tajni prolaz. Dok je prolazio kroz hodnik, ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić (SDA) je kazao: "Kako li ćemo kući?", prenosi Avaz.  

Zgradu su napustili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić ali i ministri u Vladi FBiH.

Nekoliko hiljada demonstranata, uglavnom radnika državnih preduzeća, čekali su ih na glavnom ulazu u zgradu, ali uzalud. 

Radnici su prethodno probili ogradu ispred Parlamenta FBiH, prenosi portal Kliks. Došli su do ulaza u zgradu i nameravali ući u Parlament. Digli su ruke uvis i pokazivali policiji da nisu naoružani.

Ispred i unutar zgrade prisutan je bio veliki broj policajaca i specijalaca.

Jednoj osobi je pozlilo pa je unesena u zgradu Parlamenta FBiH kako bi joj bila ukazana pomoć, javlja Kliks.

Predstavnik Sindikata je okupljenim demonstrantima rekao da mirno protestuju i da se delegatima daje 10 minuta da donesu odluku o zakonu, a da će, u protivnom, demonstranti mirno ući u Parlament.

Proteste radnika su organizovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo predloženim zakonom o radu, smatrajući ga "robovlasničkim i lošim za radnike, a dobrim za vlast". 

Radnici traže da se povuče Predlog zakona, na koji imaju 26 primedaba.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH poručili su da je sindikat bio spreman da razgovara o zakonu o radu, ali da je Vlada Federacije BiH samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog veća usvojila Predlog zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Protest za odbranu radničkih prava u Sarajevu, uz transparente protivljenja Predlogu zakona o radu u Federaciji BiH obeležavaju i političke poruke čija je meta Srbija, javili su banjalučki mediji.

Uz zaštitnu ogradu pred zgradom Parlamenta FBiH, gde se održavaju protesti, postavljeni su i transparenti sa porukama "Pravno nasilje Srbije mora prestati" i "Ubijajući Srebrenicu ubili ste čoveka u sebi", prenosi Tanjug.

Inače, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici Zakon o radu, koji je poslednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji.

Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte, prenosi Kliks.

Zakon o radu je usvojen zahvaljujući glasovima delegata HDZ-a, SDA ali i delegata manjih stranaka. 

U svom izlaganju pre glasanja o Predlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi i da je liberalizam ponuđen kao nagrada.

"Ako zakon ne bude usvojen, onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova", kazao je on.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара