Читај ми!

Sud želi da što pre sasluša Hrvatsku i Sloveniju

Stalni arbitražni sud želi da što pre sasluša i Hrvatsku i Sloveniju u vezi sa hrvatskim zahtevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, saopštio je taj sud i pozvao obe strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

U vezi s hrvatskim pismom od 24. jula u kojem Zagreb kaže da je ceo proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, "sud će što pre saslušati strane, a datum za to biće određen idućih dana", navodi se u saopštenju suda, prenela je Hina.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se "do tada suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad Arbitražnog suda".

Slovenija je imenovala Ronija Abrahama za novoga sudiju u Arbitražnom sudu, pošto je prethodni podneo ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenačkom diplomatskom službenicom, zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i celi arbitražni postupak.

Hrvatski sabor sutra odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, prenosi Tanjug.

Na vanrednoj sednici sazvanoj na vladin zahtev raspravljaće se o novonastalim okolnostima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije. Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora da izađe iz arbitraže.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u ponedeljak da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom i da je to prošle nedelje zaključio i Arbitražni sud, koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži, i da su iz Haga naveli da će se arbitraža nastaviti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво