Читај ми!

Slovenci o arbitraži: Ostajte ovde!

Nakon što je Hrvatska najavila izlazak iz arbitražnog postupka, u Ljubljani ističu da to nije moguće i pozivaju na smirivanje strasti.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da Hrvatska ne može, u skladu s međunarodnim pravilima, da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar je, nakon sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, komentirišući razvoj situacije o arbitraži, rekao novinarima da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošle nedelje zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži nakon što je raniji sudija Jernej Sekolec odstupio, kao i da su iz Haga naveli da će se arbitraža nastaviti, prenela je Hina.

Cerar je, u vezi s celim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati, rekao da je sada potrebno "smiriti strasti".

"Želim da se političke strasti smire i da se ne podstiču ni na našoj ni na hrvatskoj strani", rekao je slovenački premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude, prenosi Tanjug.

Cerar je dodao da će se tako pokazati da sporove treba rešavati na "pravni i konstruktivan način", naglašavajućii da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski.

Inače, ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je nakon razgovora sa premijerom Cerarom da neće podneti ostavku zbog afere prisluškivanja.

Erjavec je rekao da je premijer Cerar ocenio da nema razloga za Erjavčevu ostavku, ali je ipak priznao da je premijer izrazio nezadovoljstvo što se slovenački šef diplomatije nije ranije vratio sa godišnjeg odmora kada je izbila afera.

Danas je predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović, nakon sastanka sa šefovima poslaničkih klubova u parlamentu, rekao da je na sastanku usaglašeno da bi Hrvatska trebalo da izađe iz sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. 

"Sastanak je bio kratak. Hrvatska ne može ostati u sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju sprovodi Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova", naveo je Milanović, preneo je Jutarnji list.

Hrvatski premijer je naveo i da od Sabora traži saglasnost kako bi se izašlo iz sporazuma.

"Mi smo pristali na nešto pod uslovima, a došli do grubog kršenja ugovora i dalje ne možemo ovako. Ne verujem da će ovo loše uticati na sporazume Slovenije i Hrvatske. Članica smo EU i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo reagovati", kaže Milanović.

Navodi i da ga se ne tiče pitanje da li bi slovenački premijer trebalo da podnese ostavku i kaže da je Arbitražni sud u nezgodnoj situaciji.

"Cela situacija je neugodna, neugodna je i nama, ali ovo je neodrživo. Ne znam da li je stav o špijunaži stav slovenačke Vlade, to neću komentarisati", rekao je Milanović i naveo da ga kao premijera brine problem nerešenih granica.

Konačnu odluku o izlasku iz arbitraže doneće Sabor na vanrednoj sednici u sredu. Potrebna je podrška najmanje 101 poslanika. 

Šef najveće opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je da je neophodno postizanje nacionalnog konsenzusa, jer je, kako je naveo, državni nacionalni interes ugrožen "pokušajem da se na prevaru oduzme deo hrvatske teritorije".

Ovo je i prvi važan sastanak na kojem su zajedno učestvovali Milanović i Karamarko, čelnici vlasti i opozicije.

Kolinda Grabar Kitarović pozdravlja saglasnost vlasti i opozicije 

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je saglasnost predstavnika vlasti i parlamentarne opozicije o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom i istakla da veruje da se takav pristup podeljene odgovornosti može postići i po drugim važnim pitanjima.

Hrvatska predsednica je pozdravila to što su, kako je navela, premijer Zoran Milanović i predstavnici klubova parlamentarnih stranaka postigli saglasnost i zajednički stav prema kršenju Sporazuma o arbitraži.

"Upravo je to ono zajedništvo koje promovišem i na koje pozivam od dana svoje inauguracije, pa verujem da se takav pristup podeljene odgovornosti i konsenzus može postići i po drugim važnim pitanjima”, rekla je Kitarovićeva, javila je agencija Hina.

Ona je navela da će Hrvatska, bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rešavanje graničnih pitanja.

Hrvatska će, dodala je, raditi na dobrosusedskim odnosima sa Slovenijom.

Afera je izbila sredinom prošle sedmice kada je zagrebački Večernji list objavio kompromitujuće transkripte, a potom i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno dogovaranje o iznošenju argumenata i osmišljavanje kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. Novembra 2009. u Stokholmu.

Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija: po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa Evropske komisije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара