Читај ми!

Turska jača vojsku duž granice sa Sirijom

Turska je rasporedila dodatnu vojsku i opremu na delovima granice sa Sirijom u trenutku intenziviranih borbi oko grada Alepa, prenosi "Rojters".

Bezbednosni izvori i zvaničnici u Ankari navode da je turska vojska pojačala bezbednost šaljući i specijalne snage zbog oštrih borbi. Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao da nema trenutnih planova za upad, prenosi Tanjug.

"Tačno je da smo preduzeli mere predostrožnosti da zaštitimo našu granicu. Ako se budu pojavile okolnosti uz granicu koje prete bezbednosti Turske, biće izdate naredbe za postupanje, ali niko ne treba da očekuje da će Turska ući u Siriju sutra ili u bliskoj budućnosti", rekao je Davutoglu za TV Kanal 7.

Rojters podseća da su neki mediji spekulisali da je isplanirana skora operacija na granici.

"Ako se desi išta što će pretiti bezbednosti Turske, nećemo čekati sutrašnji dan", kaže Davutoglu i dodaje da Ankara u ovom trenutku ne bi preduzimala unilateralnu intervenciju ako nema takvog rizika.

Američki ambasador u Turskoj Džon Bas je, govoreći o mogućnosti uspostavljanja turske bezbednosne zone u Siriji, rekao da su i Turska i SAD zabrinute zbog prisustva tvrdokornih ekstremista Islamske države na severu Sirije.

Stejt department navodi da nema solidnih dokaza da Turska razmatra uvođenje tampon-zone u Siriji.

Britanska agencija prenosi tvrdnje da su sirijski pobunjenici predvođeni islamističkim grupama počeli veliku ofanzivu za uspostavljanje pune kontrole nad podeljenim gradom Alepom na severu Sirije, i da bi to mogao biti glavni udarac za sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Takođe, očevici tvrde da su se sinoć mogle čuti intenzivne borbe i eksplozije iz turskog pograničnog grada Kilisa, približno 50 kilometara severno od sirijskog grada Azaza.

U Turskoj je trenutno više od 1,8 miliona sirijskih izbeglica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво