Читај ми!

Server savetuje šta Srbija treba da uradi

Američki analitičar i profesor Danijel Server, ocenio je da je srpski premijer Aleksandar Vučić na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu dao uvid u jednu "moguću Srbiju" koja je napustila politiku nesvrstavanja i okrenula se evropskim integracijama kao svom strateškom cilju.

Danijel Server je, na blogu peacefare.net, napisao da je bio kritikovan zato što je bio domaćin Vučiću na Džon Hopkins univerzitetu, ali i da srpskom premijeru lično zamera neke izjave iz prošlosti, još dok je bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića, prenosi Tanjug.

Ne zanima ga, međutim, da raščišćava stvari iz prošlosti, već želi da, ukoliko je to moguće, usmerava stvari u dobrom pravcu u budućnosti.

"Nesvrstanost je izgubila istinsko značenje pre 25 godina. Sve druge zemlje na Balkanu su se već opredelile za Brisel i Srbija je okružena članicama ili zemljama koje žele da budu članice EU i NATO.

Mnoge imaju dobre odnose sa Rusijom ali su se pridružile sankcijama zbog Ukrajine. Srbija to nije učinila iako je kandidat za EU, " napisao je Server na blogu koji je posvećen miru u svetu.

Prema Serverovom mišljenju, Srbija je učinila veliki napredak na planu unutrašnjih reformi od Miloševićevog doba i sada može da kaže da je na putu ka demokratiji i privlačenju stranih investicija ali još uvek zaostaje u dva ključna područja - vladavini zakona i slobodi medija.

"Kada je reč o medijma nije stvar u formalnoj cenzuri već o prilično neformalnom pritisku pa čak i samocenzuri, koja se često sprovodi kroz politički imenovane urednike ili usled straha od gubljenja vrednih vladinih ugovora za oglašavanje. Pored toga političari u Srbiji često napadaju i medije ne samo poruke", naveo je Server ističući da "mediji moraju biti slobodniji da kritikuju bez straha od odmazde."

Server smatra da u domenu vladavine zakona postoje dva ključna problema: sporost i nedostatak nezavisnosti.

"Komercijalni sporovi se razvlače decenijama a tajkuni i ratni zločinci su često zaštićeni od procesuiranja," izneo je Server napominjući da je jedan od "glavnih osumnjičenih za ubistvo braće Bitići, član izvršnog odbora premijerove stranke".

Velika zavisnost Srbije od ruskog gasa

Server se u tekstu osvrće i na zavisnost Srbije od ruskog gasa, koja će po njegovom mišljenju biti još veća kako se budu trošile domaće rezevre. Srbiji je "potrebna alternativa" a "teorijske opcije, barem dugoročno, uključuju prirodni gas iz Katara, Libije, Azerbejdžana, Hrvatske, Izraela i Kipra". 

Američki stručnjak za Balkan ukazuje da Srbija iako se nalazi u središtu Balkana nije dobro povezna sa Mediteranom, a najbolji način da se to ispravi po njemu je da se završi put Drač-Priština-Niš.

Na vojnom planu, Server podseća da je Srbija član programa NATO Partnerstvo za mir i da ima aktivnu saranju sa Nacionalnom gardom iz Ohaja.

"Međutim za razliku od drugih balkanskih vojski, Vojska Srbije nije nigde raspoređena zajedno sa snagama NATO ili SAD. To bi bio važan korak", smatra Server.

Pored toga Srbija ima vojnu bazu Jug koju bi mogla da ponudi za vežbe NATO, što bi, kako ocenjuje Server, bio pozitivan doprinos regionalnoj bezbednosti "pod uslovom da u njima mogu da učestvuju i kosovske oružane snage".

Kada je reč o bezbednosti, Srbija ima naročito važnu ulogu u BiH i na Kosovu gde živi srpsko stanovništvo do čije dobrobiti je Beogradu sa pravom stalo, ocenjuje Server.

Uz ocenu da Predsednik Republike Srpske Dodik teži nezavinosti koja se "neće dogoditi" Server Srbiji savetuje "jasan raskid sa Dodikom."

U julu će biti obelezena 20-godišnjica masakra nad više od osam hiljada muslimana u Srebrenici.

Nema bolje prilike da se premijer Vučić odrekne svoje ranije izjave "o sto muslimana" i da Srbija saopšti da duboko žali zbog genocidnog čina počinjenog u njeno ime i poruči da želi da želi da bosanski Srbi poprave štetu time što će pomoći u izgranji bosanske države koja garantuje jednaka prava i ekonomske mogućnosti svim građanima," piše Server.

Server smatra da će Srbija jednog dana morati da se suoči sa pitanjem priznavanja Kosova i uspotavaljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom.

"Jedna ili više od 23 zemalje EU koje priznaju Kosovo će sigurno blokirati članstvo Srbije ako ga ne prizna," tvrdi Server.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара