Читај ми!

Selo Ošve meka za regrutaciju džihadista

Najmanje sedmoro meštana naselja Ošve nadomak Maglaja trenutno je u Siriji i Iraku, a regrutacija novih boraca konstantno traje.

Pre odlaska u Siriju u Ošvama je živeo i Emrah Fojnica, koji je, uz Mevlida Jašarevića, optužen za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu. Na putu džihada iz tog sela, uz Fojnica, poginuli su i Azmir Ališić, Elvis Hajrić i Atif Nuhanović. Ekipa RTV Republike Srpske posetila je Ošve.

Vehabija Hamat je prvi došao u Ošve, i to iz Austrije, a poreklom je iz Zvornika. Vehabija je, ali nije u dobrim odnosima sa grupom koju predvodi Izet Hadžić, predratni gitarista rokenrol bendova.

Hamat kaže da se u selu spremaju za rat i da će vrlo brzo i tu imati problema svi koji drugačije tumače veru. On ih je imao.

"Znao je za svakog ko je otišao u Siriju. I ne samo to, svaki onaj koji bi se vratio, dobio je njegovu pomoć", naveo je Hamat.

Ošve se nalaze na samo sedam kilometara od centra Maglaja. Put je loš, makadam, a mesto idealno za izolaciju. Signal mobilne telefonije je ili slab, ili ga nema. Selo je pre rata bilo srpsko, sa 350 kuća. Danas u njemu žive samo četiri srpske porodice.

"Sa svima imam kontakt, pozdravljamo se normalno", kaže Nebojša Vidović i navodi da nije bilo problema.

U Ošve dolaze i kupuju zemlju i kuće vehabije iz cele Federacije BiH. Samo su dvojica domaći. Srpska imanja se prodaju za veliki novac – i po 150.000 maraka. Petnaest kuća je već napravljeno, grade se još četiri.

Blagoja Vidović živi sam i kaže da se ne plaši jer je navikao, a, kaže, nije mu neugodno ni kada prođu vehabije.

Zemlju u selu je kupio i Harun Mehičević, zvani Abu Talha, koga australijska policija tereti za terorizam, podršku Islamskoj državi i vrbovanje boraca za džihad. Niko iz te zajednice nije želeo da daje komentar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво