EU i SAD kritikuju Putinov zakon o NVO

Evropska unija, OEBS, SAD i Velika Britanija izrazile su “duboku uznemirenost” i “strahovanja” povodom novog ruskog zakona koji daje tužiocima ovlašćenje da međunarodne organizacije u Rusiji proglase nepoželjnim i da ih zatvore.

Zamenik portparola Stejt departmenta Meri Harf kaže da su SAD zabrinute da će novo ovlašćenje tužilaca u Rusiji dodatno da ograniči rad civilnog društva u toj zemlji, prenosi Tanjug

"Ono predstavlja novi primer rastućeg pritiska ruske vlade na nezavisne glasove i namernih koraka da se ruski narod izoluje od sveta", izjavila je zamenica portparola Stejt departmenta Meri Harf.

Dodaje da su SAD i dalje zabrinute zbog sve većih ograničenja rada nezavisnih medija, civilnog društva, članova manjinskih grupa i političke opozicije.

"Rusi, kao i drugi narodi u svetu, zaslužuju vladu koja podržava otvoreno tržište ideja, transparentno i odgovorno vladanje, jednak tretman pred zakonom i mogućnost realizacije svojih prava bez straha od odmazde", istakla je Harf.

Istovremeno, britansko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo strahovanje da će novi ruski zakon stvoriti ozbiljne prepreke za aktivnosti međunarodnih nevladnih organizacija za ljudska prava u Rusiji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Amnesti internešenel su takođe osudili novi zakon kao deo tekuće drakonske akcije, koja će stegnuti život civilnog društva.

EU i OEBS takođe zabrinuti  

Novi zakon o "nepoželjnim" nevladinim organizacijama, koji je potpisao ruski predsednik 23. maja, zabrinjavajući je korak u seriji ograničenja kada je reč o civilnom društvu, nezavisnim medijima i političkoj opoziciji, saopštila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

"Ovaj zakon imaće dalji negativni uticaj na rad civilnog društva u Rusiji. On će ograničiti slobodu govora i medija, kao i pluralizam mišljenja, na šta je ukazala predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović", navodi se u saopštenju Kocijančič.

"Ukazujemo na negativno mišljenje ruskog Predsedničkog saveta za ljudska prava, pošto je zakon, takođe, u suprotnosti sa ustavom Rusije", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je potpisao zakon usvojen u ruskom parlamentu prošle nedelje, koji omogućuje zabranu stranih nevladinih organizacija i sudsko gonjenje njihovih zaposlenih, kojima preti do šest godina zatvora ili izgon iz Rusije.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво