Meksički satelit pao u Sibir

Ruski nosač satelita "proton-M" nije uspeo da isporuči meksički komunikacioni satelit u orbitu, a veruje se da se srušio u regionu Čita u Sibiru ubrzo nakon lansiranja, javljaju agencije.

Raketa "proton-M" lansirana je jutros iz Bajkonura u Kazahstanu. Stručnjaci agencije "Roskosmos" pokušavaju da utvrde šta se tačno dogodilo, prenosi Tanjug.

"Još se ne zna šta se desilo, ali izgleda da odvajanje satelita od rakete nije išlo po planu", izjavio je jedan izvor iz "Roskosmosa" za RIA Novosti.

Drugi izvor je rekao da su motori prestali da rade nakon što je "proton" proveo 498 sekundi u letu.

"Preliminarni podaci pokazuju da se meksički satelit možda srušio u regionu Čita u Rusiji. Ministarstvo za vanredne situacije je obavešteno", rekao je taj izvor agenciji Interfaks.

Komunikacioni satelit "MexSat-1", težak 5,4 tone, napravila je kompanija "Boing satelit sistemi" za meksičku vladu.

Trebalo je da satelit bude lansiran 29. aprila, ali je lansiranje odloženo na zahtev "Boinga“ kome je za testiranje satelita bilo potrebno više vremena.

Ruske agencije su javile da vlasti u istočnom Sibiru traže treći deo rakete za koji se veruje da se srušio u regionu Zabajkalski na granici sa Mongolijom i Kinom.

Vlada i zabrinutost zbog više tona toksičnog goriva koje je raketa nosila i koje je moglo eksplodirati na mestu njenog rušenja.

Roskosmos nije naveo detalje o ovom incidentu, kao ni tačnu lokaciju na kojoj se raketa srušila.

Ovo nije prva havarija rakete "proton-M" i ona je prošle godine već izgubila tri navigaciona satelita.

Pozivajući se na izvore iz kosmičke industrije, Interfaks javlja da bi zbog najnovijeg incidenta moglo doći do obustavljanja svih planiranih lanisranja rakete "proton-M", uključujući sledeće u junu kada bi raketa trebalo da nosi jedan britanski satelit.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије