Читај ми!

Han: Ceo Balkan u EU

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han očekuje da će Srbija do kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima o proširenju. Makalister: Srpski tim obavio odličan posao, na redu su poglavlja.

Otvarajući svečanu konferenciju povodom Dana regionalne saradnje u Briselu, Johanes Han je rekao da, bez obzira na izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, da u narednih pet godina neće biti proširenja, Komisija i sve ostale institucije EU žele ceo Zapadni Balkan unutar Unije, prenosi Tanjug.

Govoreći o Srbiji, Han je naglasio da se zalaže za što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i da se trudi da ubedi zemlje članice da će tako najbolje podstaći unutrašnje reforme i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Da bi se poglavlja otvorila, potrebno je da svako da svoj doprinos", rekao je Han i podsetio da Srbija tek treba da povuče poteze koji su u vezi sa vladavinom prava i sprovođenjem dogovora iz dijaloga o normalizaciji.

Komesar je posebno pohvalio profesionalnost i pregnuće pregovaračkog tima Tanje Miščević, koji je u martu uspešno okončao tehnički zahtevan proces skrininga.

"Ukoliko se do juna ispune uslovi za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi sa procesom normalizacije, uveren sam da će prva poglavlja biti otvorena pre kraja godine", rekao je Han.

Kada je reč o Kosovu, Han je podsetio da je EK nedavno usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koji će biti potpisan u junu, a trebalo bi da počne da se primenjuje od iduće godine.

"To je prvi ugovorni dokument između Kosova i EU", dodao je Han.

Komesar je izrazio zabrinutost zbog političke krize u Makedoniji i pozvao tamošnje lidere da uspostave nacionalni dijalog.

Istovremeno, on je pohvalio napredak koji je postigla Crna Gora, kao i deklaraciju političkih lidera u BiH kojom se obavezuju na pojačane napore u reformama.

Komesar Han će sutra doputovati u jednodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom i posetiti Obrenovac, koji je prošle godine bio teško pogođen poplavama. 

Makalister: Srbija je napredovala u evrointegracijama

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister izjavio je da bi Evropski savet morao da prizna napredak Srbije u evropskim integracijama i što pre naloži otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Tehnički proces skrininga je završen, srpski pregovarački tim je obavio odličan posao, a sada je na Savetu EU da odobri otvaranje poglavlja", rekao je Makalister tokom svečane konferencije povodom Dana regionalne saradnje u Briselu.

Makalister je ukazao da odluka o otvaranju poglavlja nije ni na njemu, ni na Evropskom parlamentu, nego na 28 zemalja članica EU koje čine Evropski savet.

"Smatram da bi Savet morao da uvaži napredak koji je Srbija postigla i da što pre da zeleno svetlo za otvaranje poglavlja", rekao je Makalister.

Današnjem skupu u Briselu, koji su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju prisustvovao je veliki broj političkih lidera iz regiona, funkcionera EU i eksperata.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović istakao je u uvodnom izlaganju i raspravi da su politička i ekonomska merila za članstvo u EU bitna. Pored toga, danas objavljena analiza Saveta Balkanski barometar pokazala je da poslovni krugovi i građani regiona vide kako bi se moglo izaći iz duge krize, a tu su umnogome ukazali i na loše upravljanje poslovima vlada i država, dodao je Svilanović.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati se na skupu založio za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i ocenio da se to područje suočava s ozbiljnim geopolitičkim izazovima, te da sve zemlje regiona treba da uđu u EU i NATO.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво