Читај ми!

Novi neredi na ulicama Tel Aviva

Uzvikujući "Ni crni, ni beli, svi smo ljudska bića", stotine članova izraelske etiopske zajednice protestovalo je u Tel Avivu protiv diskriminacije i brutalnosti policije. Policija demonstrante terala suzavcem i vodenim topovima.

Demonstranti su najpre blokirali glavni auto-put, a potom su se do kasno u noć sukobljavali s policajcima, koji su ih rasterivali na konjima.

Demonstranti su bacali kamenice i flaše na policajce u opremi za rasturanje nereda.

Policija je razmestila policajce na konjima i uz pomoć vodenih topova, šok bombi i suzavca pokušala da kontroliše izgrednike u centralnom delu Tel Aviva, gde je vlado haos na koji ovaj grad nije navikao.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da je oko 3.000 ljudi učestvovalo u protestu, preneo je Asošijeted pres. Najmanje 24 policajca su povređena, a više demonstranata je uhapšeno, rekao je Rozenfild.

Demonstranti su blokirali jednu raskrsnicu, što je izazvalo gužvu na glavnim gradskim saobraćajnicama u centralnom Tel Avivu u špicu, u vreme kada se Izraelci vraćaju posla. Pridružili su im se društveni aktivisti, prekrstivši ruke iznad glava da simbolišu vezivanje lisicama, javljaju izraelski mediji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastaće se sutra sa predstavnicima etiopske zajednice i vojnikom koji je dobio batine.

Ambasada SAD u Tel Avivu je izdala neoubičajenu poruku, upozorivši svoje građane u Izraelu na protestni marš.

Proteste Etiopljana u Izraelu podstaklo je objavljivanje video-snimka na kome se vidi kako jedan policijski oficir brutalno, bez vidljivog razloga, tuče jednog vojnika poreklom iz Etiopije.

Safinau Malako koji živi u centru za imigrante u Mevaseret Cionu rekao je da trenutna borba etiopske zajednice u Izraelu mora dovesti do drugačijih rezultata nego u prošlosti.

"Mi smo imali borbe koje su završile bez rezultata i sada je vreme da nastavimo i da ne stanemo dok se društvo i političari ne probude. Ova situacija se ne može nastaviti. Mi smo Izraelci kao i svi drugi. Veliki deo izraelskih Etiopljana je rođen ovde i oni zaslužuju svoja prava," rekao je Malako.

Organizatori protesta odbacili su poređenje s nedavnim događajima u Baltimoru, ali su najavili da će se protesti nastaviti dok vlada ne preduzme korake za uspostavljanje jednakosti.

Nakon što su protesti u Jerusalimu postali nasilni, šef izraelske policije Johanan Danino dao je instrukcije da se brže provere tvrdnje o brutalnosti policije. Rezultati se očekuju za nekoliko dana. Danino je, nakon protesta u četvrtak, rekao da policija neće dozvoliti dalja kršenja reda i zakona.

U Izraelu živi hiljade etiopskih Jevreja, a većina ih se uselila 1984. i 1990. godine kada su stigli avionima. Međutim, apsorpcija u izraelsko društvo pokazala se kao trnovita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара