Читај ми!

Beograd je sedište kosmopolitskog duha

U beogradskom Centru "Sava" je, pozdravnim govorom gradonačelnika Beograda Siniše Malog, počeo Samit gradonačelnika gradova centralne i jugoistočne Evrope. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što je Beograd ne samo glavni grad Srbije već što je sedište kosmopolitskog duha na prostoru Zapadnog Balkana.

Premijer je na Samitu gradonačelnika gradova centralne i jugoistočne Evrope poručio da Srbija jeste dobro mesto gde se sprovode teške reforme i da postoje već dobre prognoze za sledeću godinu.

Vučić kaže da je ponosan što je Beograd ne samo glavni grad Srbije već što je sedište kosmopolitskog duha na prostoru Zapadnog Balkana. 

Srbija je, prema njegovim rečima, dobro mesto. Vučić je ukazao da Srbija provodi teške ekonomske reforme i dodao da su za iduću godinu već dobre prognoze.

Takođe je ukazao da neke međunarodne finansijske institucije počinju da menjaju prognoze za Srbiju za tekuću godinu. Gradonačelnicima i predstavnicima glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope premijer je poručio da su Beograd i Srbija spremni da od njih nauče nešto, da čuju iskustva drugih gradova.

"Sve što izgovorite pažljivo ćemo čitati i proučiti", podvukao je premijer istakavši da je ovaj Samit dobar da se nauči, na primer, kako Varšava donosi programe za energetsku efikasnost, kako u Skoplju funkcioniše uprava, a kako je Zagreb postao zelena prestonica.

Istovremeno je najavio i da će učesnici iz Srbije predstaviti neke svoje projekte. Premijer je podvukao da su, u prethodnim godinama, svi glavni gradovi bivše Jugoslavije vidno napredovali.

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću rekao je da se glavni grad Hrvatske mnogo promenio, što je njegova velika zasluga, i dodao da je i hrvatski gost primetio da je Beograd postao mnogo čistiji nego pre više decenija.

Prema njegovim rečima, Srbija će pokuštai da uči i primenjuje pozitivne stvari drugih gradova, kako bi tamo dostignuti standardi postali normalni u Beogradu, ali i svim drugim našim gradovima.

"Od ovako iskusnih gradonačelnika, koji su promenili svoje gradove i zemlju, može da se nauči", naglasio je Vučić, dodajući da je skup i dobra prilika da se govori o regionalnom povezivanju i stabilnosti.

Premijer Srbije rekao je da Beograd ima velike projekte, nade i očekivanja i da mnogi gradovi, preduzeća i kompanije iz zemalja učesnica skupa mogu da pomognu.

S tim u vezi je kazao da je juče sa "Simensom" razgovarao o njihovom interesu za "Beograd na vodi".

Premijer je podvukao da je važno da učimo jedni od drugih i posećujemo jedne druge, dodajući da zna koliko se i on lično menjao kroz ono što je saznavao tokom vremena.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je da je u Beogradu video "evropski štih" i pozitivne promene, dodajući da će zemlje u ovom delu Evrope morati da nauče da se raduju i tuđim uspesima.

"Beograd je umiven, svež, uglačan, ispeglan, kao mlada pred udaju i to je pozitivno, to se pamti, to me veseli", rekao je Bandić na Samitu.

Takav duh, rekao je gradonačelnik Zagreba, ništa ne košta i zavisi od prvih ljudi koji znaju ili ne znaju da organizuju posao i da, sa istim novce ili čak manje novca, odrade veliki posao.

"Na tome čestitam gradonačelniku Beograda Siniši Malom i svim kolegama", rekao je Bandić, dodajući da kroz 15 godina iskustva u Zagrebu ima osećaj i zna da prepozna šta je dobro.

Mali: Umrežavanje glavnih gradova sve važnije

Na otvaranju Samita, gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da direktno umrežavanje glavnih gradova postaje sve važnije u komunikaciji, saradnji i ekonomskom povezivanju zemalja, kao i da su veliki projekti pokretači gradova, država i čitavih regiona, što se očekuje i od "Beograda na vodi".

"Države centralne i jugoistočne Evrope treba da omoguće pogodan ambijent za realizaciju novih velikih projekata. Radujemo se mogućnosti da čujemo konkretne primere na koji način su gradovi razvijali ili razvijaju velike infrastrukturne projekte", rekao je Mali.

Poželeo je dobrodošlicu svima u Beograd, koji, kako je rekao, u aprilu ima posebnu atmosferu.

"Drago mi je što je Beograd baš u aprilu domaćin Samita prestonica koji okuplja predstavnike glavnih gradova zemalja centralne i jugoistočne Evrope", rekao je Mali i dodao da se posle više godina, sa Kinesko-srpskim samitom i današnjim samitom prestonica Beograd vraća na evropsku i svetsku mapu organizatora i domaćina velikih skupova.

Kako je dodao, članstvo u EU je strateški cilj Srbije koji podrazumeva novi kvalitet u saradnji sa susedima, a granice među državama se gube i direktno umrežavanje prestonica postaje sve važnije u komunikaciji, saradnji i ekonomskom povezivanju zemalja.

"Velika je stvar izgraditi poverenje, a to što su se delegacije glavnih gradova odazvale našem pozivu u ovolikom broju govori u prilog tome", podvukao je Mali.

Prema njegovim rečima, takva posvećenost regionalnoj saradnji i zajedničkom napretku omogućava izgradnju čvrstih veza i stvaranje većeg uticaja na globalnom niovu za dobrobit građana.

Zahvalio je predstavnicima svih kompanija na Samitu i dodao da je ta saradnja sa privatnim investitorima, domaćim i stranim kompanijama, visoko na listi prioriteta Grada Beograda i da omogućvava realizaciju projekata kojima se unapređuje život u složenim ekonomskim uslovima.

Mali je izrazio nadu da će slična okupljanja postati tradicija i da će Samit prestonica postati nezaobilazan događaj, čiji će domaćini biti i drugi gradovi Evrope. U tom kontekstu, on je naveo da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predložio da Zagreb bude naredni domaćin Samita prestonica.

Gradonačelnik Beograda istakao je i značaj saradnje sa civilnim društvom, a zahvalio je i NALED-u sa kojim, kako je rekao, Grad Beograd i Vlada Srbije imaju dobar partnerski odnos.

Gradonačelnici koji učestvuju na Samitu gradonačelnika prestonica zemalja centralne i jugoistočne Evrope u Beogradu istakli su neophodnost međusobne saradnje, i realizacije zajedničkih infrastrukturnih, ekonomskih, kulturnih i ostalih projekata. 

Samit dobra prilika za razmenu iskustava

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić rekla je da će borba protiv sive ekonomije, javno-privatna partnerstava, uvođenje elektronske građevinske dozvole, biti u narednom periodu fokus Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj u saradnji sa državom. Ona je rekla da se nada da će do kraja godine naći najbolje modele.

"Današnji samit je dobra prilika i za razmenu iskustva. Nadamo se da ćemo naučiti o primerima javno-privatnih partnerstava iz drugih gradova", rekla je Brnabićeva.

Elektronska građevinska dozvola će, kako je dodala, biti ključna za privlačenje investicija i radimo zajedno sa nadležnim ministarstvom da ta dozvola startuje 1. januara 2016.

U 2015. cilj NALED-a je, ukazala je Brnabićeva, da pomogne u borbi protiv sive ekonomije, a sada ta alijansa radi na nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije.

Učesnicima Samita obratila se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je rekla da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i otvorena za zajedničke projekte. Ocenila je da bolja ekonomska saradnja među državama može doprineti lakšem rešavanju pojedinih političkih pitanja.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије