Читај ми!

Okončana talačka kriza u Tunisu, 21 mrtav

U napadu na kompleks gde se nalazi tuniski parlament ubijena je 21 osoba, od kojih 17 stranih turista, dva Tunišana i dva napadača. Među turistima nije bilo državljana Srbije. Spaseno je oko 160 talaca.

22.45 - Sedamnaest turista i dva Tunišana ubijeni su u današnjem napadu na muzej "Bardo" u Tunisu, precizirao je večeras premijer Tunisa Habib Esid, čime je smanjio prethodno objavljen bilans žrtava. Ubijena su i dva napadača.

18.15 - U napadu poginule 22 osobe, javlja državna televizija. 

16.10 - Najmanje 19 mrtvih u napadu, kaže premijer Habib Esid, prenosi Rojters

16.00 - Među turistima koji su ubijeni i uzeti za taoce nema Srba, rekao je Tanjugu ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić.

15.25 - Ubijena dvojica napadača i jedan policajac u akciji spasavanja talaca. Svi taoci oslobođeni, javlja Rojters pozivajući se na tuniske zvaničnike.

15.15 - Oko 160 turista spaseno je kroz zadnja vrata, dok je tridesetak njih još uvek u zgradi, javljaju lokalni mediji, prenosi Raša tudej.

14.40 - U muzeju je oko 200 talaca, među kojima ima i dece, prenosi Sputnjik.

14.10 - Među ubijenima je sedam turista i jedan Tunišanin, potvrdio portparol ministarstva policije, prenosi Raša tudej

U napadu u muzeju "Bardo" u glavnom gradu Tunisa poginule su 22 osobe, među kojima su većinom strani turisti, čistačica u muzeju i jedan policajac, prenela je državna televizija Tunisa.

Dva napadača upala su u nacionalni muzej "Bardo", koji se nalazi u istoj zgradi gde i parlament Tunisa, rekao je portparol tuniskog ministarstva policije Muhamed el Aroj, prenosi Raša tudej.

Premijer Tunisa Habib Esid rekao je danas da je u napadu ubijeno 19 ljudi, među kojima i 17 stranih turista, kao i da su još dva ili tri napadača i dalje u bekstvu i da za njima tragaju službe bezbednosti.

Jedan tuniski državljanin i policajac su takođe ubijeni u napadu, dodao je Esid. Premijer je naveo da su poginuli turisti bili državljani Italije, Nemačke, Poljske i Španije.

Napadači su prethodno upali u muzej i otvorili vatru na turiste, usmrtivši tom prilikom 18 osoba, među kojima 17 stranih državljana i jednog Tunišanina.

Zatim su se zabarikadirali u muzeju u kojem je bilo oko 200 posetilaca koje su uzeli za taoce.

U akciji oslobađanja talaca ubijen je i jedan policajac, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa.

"Antiterorističke jedinice su ušle u muzej", čiju okolinu obezbeđuje policija i sprečava pristup, dodao je portparol.

Muzej se nalazi neposredno pored parlamenta koji je zasedao u trenutku tog napada za koji je odgovornost, kako je preneo Sputnjik, preuzela džihadistička grupa Islamska država.

U vreme napada poslanici su raspravljali o zakonu protiv terorizma.

Prema prvim izveštajima, napadači su bili obučeni kao vojnici, upali su parlament koji je smešten u palati Bardo, gde se nalazi i nacionalni muzej.

Rad parlamenta obustavljen je kada su se čuli pucnji, a poslanici su se odmah okupili u holu, rečeno je AFP-u. Nema potvrde da li je do pucnjave došlo u tom delu zgrade, ili u samom muzeju.

Bezbednosne snage su ubrzo okružile kompleks.

Na društvenim mrežama pojavile su se slike na kojima su, navodno, taoci iz tuniskog muzeja. Na jednoj od njih vidi se uniformisana osoba i taoci, među kojima ima i dece. Autentičnost ovih snimaka još nije potvrđena.

Muzej "Bardo", poznat po kolekciji antikviteta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Tunisu, a turizam je ključni sektor ekonomije te zemlje koju posećuje veliki broj Evropljana, navodi Bi-Bi-Si.

Poslednji teroristički napad u kojem su stradali strani turisti u Tunisu dogodio se 2002. godine kada je u eksploziji bombe bačene na sinagogu na ostrvu Đerba poginulo 19 ljudi.

Mediji ocenjuju da su bezbednosni rizici u Tunisu u porastu poslednjih meseci zbog nestabilne situacije u susednoj Libiji.

Osude napada u Tunisu 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini optužila je "terorističke organizacije" za ovaj napad.

"Sa današnjim napadom u Tunisu, terorističke organizacije su još jednom napale zemlje i narod Mediterana", navela je Mogerinijeva u saopštenju, preneo je Rojters.

Istakla je da je Evropska unija odlučna da mobiliše sva sredstva kojima raspolaže da bi podržala Tunis u borbi protiv terorizma i reformisanja bezbednosnog sektora".

Ruski predsednik Vladimir Putin je napad na muzej "Bardo" nazvao "varvarskim činom", za koji nema opravdanja.

Generalni sekretar UN Ban Kimun najoštrije je osudio napad i preneo najdublje izraze saučešća porodicama žrtava. Ban je izrazio solidarnost sa narodom i vlastima Tunisa.

I francuski premijer Manuel Vals najjoštrije je osudio teroristički napad u Tunisu.

Američki državni sekretar Džon Keri istakao je da je Vašington "uz narod Tunisa u ovom teškom trenutku", pohvalivši brzu reakciju vlasti Tunisa u rešavanju talačke krize.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара