Читај ми!

Odlazak najsiromašnijeg predsednika na svetu

Predsednik Urugvaja Hose Muhika, poznat zbog skromnog načina života i borbe protiv potrošačkog društva i socijalne nepravde, zvanično predaje dužnost svom nasledniku, takođe levičaru Tabareu Vaskezu.

I pored velike popularnosti, Hose Muhika (79) nije mogao da se, prema ustavu, kandiduje za drugi uzastopni predsednički mandat.

Bez obzira na političku pripadnost, nije moguće ne biti opčinjen Hoseom "Pepeom" Muhikom, koga još zovu i predsednikom-siromahom, piše dopisnik Bi-Bi-Sija iz Montevidea, prenosi Beta.

Iako ima idealističkih, vrednih i poštenih političara širom sveta, ni jedan od njih nije ni blizu odlazećem urugvajskom predsedniku kada je reč o tome da živi po svojim principima, dodaje dopisnik Bi-Bi-Sija.

To, kako kaže, nije samo za predstavu. Muhikin stari "folksvagen buba" verovatno je jedno od najčuvenijih vozila na svetu, mada njegova odluka da ne živi u luksuznoj predsedničkoj palati nije jedinstvena i verovatno će i njegov naslednik Tabare Vaskez takođe odlučiti da nastavi da živi u svom domu.

Međutim, kada posetite "Pepea" u njegovom minijaturnom domu u predgrađu Montevidea, shvatite da se on drži svojih reči.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, Muhika je zapanjen što se ljudi čude njegovom skromnom načinu života.

"Ja samo živim kao većina mog naroda, ne kao manjina. Živim normalan život i italijanski, španski lideri treba takođe da žive kao narod, ne treba da teže da kopiraju bogatu većinu", rekao je Muhika, bivši levičarski gerilac koji je proveo više godina u zatvoru tokom desničarskih režima 1970-ih i 1980-ih.

Muhika je tokom svog mandata sproveo brojne važne socijalno-ekonomske zakone kao što su legalizacija istopolnih brakova, legalizacija marihuane i davanje prava na abortus.

Hose Muhika napušta predsedničko mesto sa povoljnim rejtingom od 65 odsto, što ga čini jednim od najpopularnijih predsednika u svetu.

Na humanitarnom planu njegova vlada je počela da prima sirijske izbeglice iz građanskog rata, kao prva latinoamerička zemlja koja je to učinila

Muhika ostavlja državu sa relativno zdravom privredom, i socijalnom stabilnošću o kojoj samo mogu da sanjaju njegovi veći susedi kao što su Brazil i Argentina.

Hoze Muhika i Tabare Vaskez pripadaju generaciji levičarskih vođa koje vladaju u mnogim zemljama u regionu.

Levičar Tabare Vaskez (74), koji će zameniti Muhiku, bio je i njegov prethodnik.

Obavljao je funkciju predsednika Urugvaja od 2005. do 2010. godine, kao prvi levičar na čelu te države.

Vaskez je bio ubedljiv pobednik predsedničkih izbora u novembru, sa 56,6 odsto glasova. On je prva osoba u Urugvaju koja je uspela da osvoji dva predsednička mandata.

Muhika, koji će zauzeti mesto u Senatu, poručio je da odlaskom sa predsedničke dužnosti ne znači da će se ponašati kao penzioner.

"Nemam nameru da budem stari penzioner, da sedim u ćošku i pišem memoare, nema šanse", rekao je on novinaru Bi-Bi-Sija, koji dodaje da ovaj fascinantni vođa ostaje inspiracija mnogima kao podsetnik na to da bavljenje politikom treba da bude skromna i časna profesija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво