Читај ми!

Kombi pun migranata sleteo s puta, 42 povređena

Četrdeset dve osobe povređene su kada je kombi pun ilegalnih migranata sleteo s auto-puta, nedaleko od Donjeg Krajinca kod Leskovca. Vozač kombija pobegao sa mesta nesreće, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Nesreća se dogodila jutros nešto pre pet časova. U kombiju su bila 54 migranta i vozač. Svi povređeni, njih 42, zbrinuti su u leskovačkoj opštoj bolnici.

Načelnik Urgentnog centra leskovačke Opšte bolnice Milan Stojković rekao je za RTS da je većina migranata zadobila prelome i povrede mekog tkiva, ali da ima i povreda kičme.

Kod bar troje povređenih konstatovana je kvadriplegija, odnosno prekid kičmene moždine, precizirao je dr Stojković. U Urgentnom centru u Leskovcu kažu da ne pamte takvu nesreću.

Šestorica sa krvarenjem u mozgu i teškim povredama ekstremiteta prebačeni su u niški Klinički centar. 

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević kaže da su pacijenti koji su ostali na lečenju u Leskovcu uglavnom u stabilnom stanju.

"Na odeljenju ORL je smešteno osam pacijenata i moram da kažem da smo mi ovde postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na Hirurgiji je sedam pacijenata, na Neurohirurgiji je šest, na Ortopediji četiri i na Odeljenju urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd", rekao je Dimitrijević, prenosi Tanjug.

Rukovodstvo leskovačke bolnice angažovalo je i epidemiološku službu koja će takođe pratiti stanje povređenih, jer, kako je rečeno, dolaze iz zemalja gde su registrovane neke epidemije.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je da su dvojica migranata koji su iz Leskovca prebačeni u Niš u životnoj opasnosti i da su zbrinuti na Odeljenju neurohirurgije, prenosi Beta.

Radovanović je na konferenciji za novinare u Nišu rekao da su ti pacijenti priključeni na uređaje za disanje.

Teško su povređena još dvojica i zbrinuta su na Ortopediji, ali je njihovo stanje stabilno, te će uskoro biti operisani.

Direktor Kliničkog centra u Nišu dodao je da su svi ti pacijenti za početak smešteni u posebne boksove jer su strani državljani, pa lekari najpre treba da utvrde da li su pre nesreće od nečega bolovali.

Četvorica sa povredama kičmene moždine prebačena su u Spinalni centar "Banjica". "Pregledali su ih naši spinalni ortopedi, ustanovljene su teške povrede kičmenog stuba na nivou vratne i lumbalne kičme, sa teškim neurološkim oštećenjima, paralizom sva četiri ekstremiteta, ili paralizom donjih ekstremiteta. Poslati su odmah na dopunsku dijagnostiku u urgentni centar i mi ih očekujemo nazad gde ćemo proceniti da li su za operativno lečenje. Biće lečeni kao i svi ostali pacijenti", rekao je doktor Zoran Baščarević, v. d. direktora Instituta "Banjica".

Povređeni emigranti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme.

U Srbiju su ušli ilegalno, a pretpostavlja se da su krenuli ka Mađarskoj, to jest ka Evropskoj uniji.

Policija je saopštila da je vozač kombija pobegao sa mesta događaja i da se preduzimaju "sve zakonom propisane mere i radnje na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj događaj".

Prema za sada nezvaničnim informacijama, vozač kombija niških registarskih oznaka je iz Merošine. Kombi je, inače, bio predviđen za prevoz robe, a ne putnika. 

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće neprilagođena brzina, s obzirom na to da se kombi, nakon što je sleteo s puta, zaustavio 150 metara dalje u njivi.

Zamenik načelnika Uprave granične policije Dragan Gligorić rekao je da posebno skreću pažnju na to da se vozila kojima se krijumčare ljudi trajno oduzimaju.

Policijska uprava u Nišu je utvrdila da su registarske tablice koje su bile na vozilu ukradene u Nišu, a njihov vlasnik je tu krađu i bio prijavio.

Vozilo sa migrantima nije prešlo preko graničnog prelaza što je utvrđeno na osnovu video-nadzora koji se nalazi na graničnim prelazima.

"Najverovatnije da su lica iz pravca Makedonije i Bugarske, između dva granična prelaza ušla u Srbiju", rekao je Gligorić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво