Sud odbio veće kazne za braću Navaljni

Sud u Moskvi potvrdio prvostepene presude braći Alekseju i Olegu Navaljnom, koji su u decembru bili proglašeni krivim za prevaru.

Presudom Apelacionog suda, jedan od lidera opozicije Aleksej Navaljni osuđen je na uslovnu kaznu od tri i po godine zatvora, dok će njegov brat Oleg Navaljni tri i po godine morati da provede iza rešetaka, prenosi Fonet.

Tužilaštvo je u žalbi na prvostepenu presudu navelo da su akcije braće Navaljni imale za cilj proneveru i da se ne mogu kvalifikovati kao poslovna krađa. Takođe, tužilaštvo je zatražilo da Aleksej bude osuđen na deset, a Oleg na osam godina zatvora.

S druge strane, odbrana je tražila oslobađajuće presude za braću Navaljni.

Apelacioni sud je odbacio oba zahteva, ali je poništio prvostepenu presudu po kojoj je Aleksej morao da plati kaznu od 500.000 rubalja, odnosno oko 8.000 dolara.

Aleksej Navaljni, jedan od najvećih kritičara Kremlja i predvodnik uličnih protesta protiv ruskog predsednika Vladmira Putina u 2011. i 2012. godini, i njegov brat Oleg su prošle godine optuženi za krađu skoro pola miliona dolara iz dve kompanije, uključujući ogranak francuske kuće Iv Roše, u periodu od 2008. do 2012. godine.

Kritičari Kremlja i Vašington sudski slučaj braće Navaljni ocenjuju kao pokušaj gušenja političkih protivnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије