Nastavljeni pregovori sa "Esmarkom"

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije "Esmark" o dokapitalizaciji "Železare Smederevo" nastavljeni su večeras u Beogradu.

U razgovorima učestvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji se vratio iz jednodnevne posete Švedskoj, i vlasnik "Esmarka" Džejms Bušar.

U pregovorima učestvuju i ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i Željko Sertić.

Pregovori s rukovodstvom "Esmarka" počeli su 27. januara, ali nisu okončani jer su ostale sporne garancije od 15 do 20 miliona dolara, koje bi trebalo da obezbedi ta kompanija kao potvrdu da će proizvodnja u železari biti nastavljena posle privatizacije.

Od "Esmarka" je traženo i da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da poveća proizvodnju železare na 1,5 miliona tona.

Ranije je bilo najavljivano da će prodaja Železare biti okončan do februara, jer po propisima EU tada ističe rok do kada države članice ili kandidati mogu da daju državnu pomoći industriji čelika.

Zbog toga je Vlada Srbije tražila od EU dodatni rok, kako bi završila pregovore s "Esmarkom", a nada se da će oni uspešno biti završeni za 10 do 15 dana.

Ukoliko ne bude postignut dogovor o kupoprodajnom ugovoru, Železara će teško izbeći stečaj.

"Esmark" je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa "Esmarkom", biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog "Ju-Es Stila", koji se povukao zbog gubitaka.

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара