Читај ми!

Miler: "Turski tok" jedina alternativa

Projekat "Južni tok" je otkazan, a "Turski tok" je jedina trasa kojom se može isporučiti 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa koji trenutno prolazi kroz Ukrajinu, naveo je predsednik "Gasproma" Aleksej Miler.

Miler je, nakon razgovora sa potpredsednikom EK zaduženim za energetsku uniju Marošem Šefkevičem, rekao da su evropski partneri obavešteni da ne postoje druge opcije i da sada od njih zavisi postavljanje neophodne infrastrukture, počevši od tursko-grčke granice.

"Naši partneri imaju, u najboljem slučaju, nekoliko godina da to izvedu. Raspored je veoma gust. Da bi se ispunili rokovi, rad na izgradnji novog ogranka gasovoda za EU treba da počne danas. U suprotnom, ove količine gasa mogu pronaći svoj put i do drugih tržišta", naveo je Miler.

Prema njegovim rečima, rizici u vezi sa transportom gasa kroz Ukrajinu ove zime ostaju zbog finansijskih ograničenja.

"Ukrajina nije uspela da kupi ruski gas u dovoljnim količinama u periodu novembar-decembar i u značajnoj meri je smanjila svoje rezerve u podzemnim skladištima", objasnio je Miler.

"Mi izgrađujemo svoju strategiju i buduće taktičke poteze, uzimajući u obzir planove EU da osnuje Energetsku uniju. Ovo predstavlja nove izazove i nove mogućnosti za nas. Nadamo se da nastanak Energetske unije neće nikako voditi smanjenju stabilnosti i bezbednosti zaliha energenata", poručio je Miler.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије