Читај ми!

Istraga o tortama sa deponije

Grupa zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću "Gradska čistoća" u Kragujevcu pre deset dana sa gradske deponije iznela oko 13 tona torti predviđenih za uništavanje i potom ih pustila u slobodnu prodaju. Gradonačelnik Kragujevca najavio sankcije za odgovorne.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da će svi koji su odgovorni za iznošenje torti sa deponije biti sankcionisani, javlja dopisnik RTS-a.

Na konferenciji za novinare prikazani su snimci sigurnosnih kamera na kojima se vidi da kamioni "Gradske čistoće" sa deponije odvoze palete sa oko 18 hiljada torti.

"Ovo jasno govori o tome da je prethodna vlast neodgovorno upravljala gradskim preduzećima", rekao je Nikolić i dodao da će nadležna komisija, koju je formiralo Gradsko veće, utvrditi ko je odgovoran što je otpad sa deponije, praktično, završio na tržištu.

"Vidi se da im ovo nije prvi put. Ono što im ja sa sigurnošću mogu reći je to da im je ovo poslednji put. Naša očekivanja su da svi nadležni organi sprovedu efinasnu istragu, jer ovim slučajem je ugroženo zdravlje ljudi", kaže Nikolić.

Policija je, u saradnji sa Tužilaštvom, počela predistražne radnje u vezi sa neispravnim tortama koje su se našle na crnom tržištu u Kragujevcu, rekao je načelnik Policijske uprave u tom gradu Goran Živković.

"Ovo kada neko radi pred kamerama, meni samo ukazuje na osnov sumnje da je u pitanju sprega i da su svi dobro znali šta rade. Ja sumnjam, imam pravo kao policajac da sumnjam da je to to, a šta ćemo da dokažemo, videćemo", kaže Živković.

Policija, o ovom slučaju, nije bila obaveštena na vreme, kaže Živković i dodaje da su gradska i policijska uprava o incidentu saznale slučajno.

Najavio je da će povodom celog slučaja biti saslušano najmanje 18 osoba, među kojima su i direktor "Čistoće", vozači i druga lica. 

Krivične prijave protiv radnika "Čistoće"

Direktor kragujevačke "Čistoće" Dejan Raonić rekao je da će sutra podneti krivične prijave protiv deset radnika tog preduzeća zbog krađe torti sa deponije 24. decembra, kao i da je za to saznao kada je "dobio anonimnu dojavu da radnici te firme prodaju torte".

"Krivičnom prijavom za zloupotrebu položaja biće obuhvaćeno svih deset suspendovanih radnika, a na nadležnim organima je da utvrde njihovu odgovornost", rekao je Raonić.

Kaže da ima elemenata da je to organizovano, zato što je trebalo najpre da se to sakrije od njega, jer ako dobije anonimnu dojavu, a ne dobije informaciju od radnika, to znači da je verovatno postojala neka vrsta organizacije.

Naglašavajući da je, zahvaljujući snimcima kamera postavljenih na ulazu u deponiju Jovanovac, došao do dokaza o odnošenju torti, Raonić je rekao da su torte odvezene privatnim, ali i vozilom "Čistoće", kao i da je rampa bila otvorena od 15 do 17 časova i da je mogao da uđe ko je hteo.

Među deset suspendovanih radnika su rukovodilac Službe deponovanja, rukovodilac deponije u Jovanovcu, kao i šef službe obezbeđenja.

Uoči praznika, torte su kod uličnih trgovaca, prodavana pe cenama od 50 do 200 dinara.

 "Roba koju kupujemo treba da bude propisno obeležena, da ima deklaraciju i da se prodaje u radnjama koje su registrovane za to", kaže Zoran Nikolić iz Udruženja za zaštitu prava potrošača .

Iako za sada nije zabeležen ni jedan slučaj trovanja hranom, u Institutu za javno zdravlje upozoravaju sve koji su ove proizvode kupili da ih ne jedu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво