Читај ми!

Hrvatska bira predsednika

U Hrvatskoj su zatvorena biračka mesta na šestim predsedničkim izborima. Prema prvim izlaznim anketama, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović idu u drugi krug. Pravo glasa imalo je oko 3,8 miliona birača.

U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena birališta, na kojima su se građani prethodnih 12 sati izjašnjavali koga žele na čelu najmlađe članice EU u narednom petogodošnjem mandatu.

Prema rezultatima izlaznih anketa, koje je objavila Hrvatska radio-televizija, aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju HDZ-A Kolindu Grabar Kitarović.

Josipović ima 38,9 odsto glasova, a Grabar Kitarović 38,1 odsto.

Na trećem mestu je kandidat organizacije "Živi zid" Ivan Sinčić s čak 15,6 odsto glasova, što je iznenađenje izbora. Najmanje glasova prikupio je kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić, koji ima 5,7 odsto, piše Jutarnji list.

Prvi rezultati izbora očekuju se nakon 20 časova, kada će Državna izborna komisija početi sa objavljivanjem nepotpunih i privremene rezultata.

Komisija je najavila da će u 22.00 održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate. 

Dan izbora za predsednika Hrvatske protekao je mirno, bez većih neregularnosti.

Premijer Zoran Milanović izjavio je tokom dana da očekuje da što veći broj ljudi ispuni svoju građansku dužnost jer su to, kako je rekao, nakon tri godine prvi izbori koji bi trebalo da motivišu barem pedeset odsto birača.

"Imali smo nekoliko evropskih izbora, lokalne izbore. To su jako mali odzivi i u suštini ne govore dovoljno o raspoloženju nacije", rekao je Milanović novinarima nakon što je i sam dao glas za budućeg šefa najmlađe članice Evropske unije, prenosi Tanjug.

Prvi čovek hrvatske vlade nada se da sneg neće uticati, te da su predsednički izbori jednom u pet godina i vrlo su važni su.

Milanović je poručio da je da je kampanja, kao i svaka u poslednjih pet - šest godina, bila sve jeftinija.

Ovi izbori, šesti po redu predsednički bi, kako je ocenuo, mogli "nešto reći", prenosi Hina.

U predsedničkoj trci učestvovalo je četiri kandidata: aktuelni šef države i kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, koji slovi za favorita, Kolinda Grabar Kitarović ispred Hrvatske demokratske zajednice, Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić, kandidat "Živog zida".

Ukupno 6.350 biračkih mesta nadgledlo je gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.

Birališta su otvorena jutros u sedam časova, i zatvorena su u 19 sati. 

Kako se hrvatski predsednik bira većinskim izbornim sistemom, za predsednika ili predsednicu biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 odsto plus jedan glas).

Ukoliko niko ne dobije potrebnu većinu, 11. januara održava se drugi krug, u kojem učestvuju dva kandidata koji su dobili najviše glasova u prvom krugu.

Izborna tišina se završila sa zatvaranjem birališta, pa su mediji već tada započeli sa objavljivanjem rezultata izlaznih anketa, a DIK će od 20 časova objavljivati nepotpune i privremene rezultate.

Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво