Читај ми!

Poslanici o Zakonu o energetici

Skupština Srbije raspravljala je o Predlogu zakona o energetici kojim se uvodi primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbeđuje veća zaštita kupcima električne energije.

21.56 - Poslanici završili rad.  

14.10 - Šefu poslanika SDS-a Marku Đurišiću oduzeta reč posle polemike se šefom naprednjaka Zoranom Babićem.

10.15 - Počela sednica Skupštine Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbije i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije.

Aleksandar Antić je, predstavljajući u Skupštini Srbije predlog novog Zakona o energetici, rekao da novi zakon, koji je reformskog karaktera, značajno poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike i taj zakon ima snažnu investicionu notu, prenosi Tanjug.

Antić ističe da je pred Srbijom je ozbiljan investicioni ciklus u oblasti energetike, jer postoji dosta zainteresovanih investitora iz EU, SAD i Rusije da ulažu u tu oblast u Srbiji.

"Iako, ovaj trenutak nije najpovoljniji za takve investicije zbog niskih cena struje, pratimo trendove i vreme pred nama će doneti nove energetske objekte u Srbiji", rekao je Antić.

Novi zakon obezbediće sigurno i kvalitetno snabdevanja potrošača energentima, poboljšanje investicionog ambijenta, efikasan rad tržište gasa i struje, učešće stranih lica na tržište električne energije i primenu evrospkih propisa u toj oblasti, naveo je Antić, i dodao da se tim zakonom definiše energetska budućnost Srbije.

Novi zakon štiti energetski ugrožene kupce 

Ističe da će novim zakonom biti zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce, kao i da se ovim zakonom umesto javnog snabdevanja, uvodi garantovano snabdevanje, kao i mogućnost ukidanja regulisanih cena struje za garantovano snabdevanje od 1. januara 2017.

Predviđeno je da Agencija za energetiku Republike Srbije od 2017. godine, jednom godišnje objavljuje izveštaj o potrebi regulisanih cena struje.

Antić navodi da je cena struje EPS snabdevanja 29 evra po megavat satu , a sve ostalo su mrežarine i drugi troškovi, istakavši da je cena struje u na tržištu 40 evra po megavat satu.

Ministar Antić napominje da strane kompanije za sada nemaju motiv da uđu na liberalizovano tržište Srbije zbog niske cene struje.

Govoreći o proizvodnji uglja u Kolubari, Antić je podsetio da je danas počela proizvodnja od 10.000 tona uglja dnevno sa kopa Tamnava zapadno polje koji je u maju bio poplavljen,što će doneti Srbiji uštede od 250.000 evra dnevno ili 7,5 miliona evra mesečno.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je u objedinjenoj skupštinskoj raspravi da će Srbija do 2020. godine od 200 miliona evra bespovratne godišnje pomoći EU Srbiji, za sektor energetike za sedam godina će dobiti 125 miliona evra.

Taj novac ćemo morati da uložimo u izgradnju gasne interkonekcije, liberalizaciju tržišta gasa, obezbeđivanje rezervi nafte i naftnih derivate i podizanje učešća obnovljivih izvora energije da bi dostigli cilj od 27 odsto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije do 2020.

Joksimovićeva je najavila da će Srbija od EU u 2015, dobiti bespovratnu pomoć za oblast energetike od 12, 6 miliona evra, koji će pre svega biti utrošeno za smanjivanje emisije štetnih gasova u termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu. 

SDS optužio Vladu za "politički kukavičluk"

Šef Poslaničke grupe opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić optužio je Vladu Srbije za "politički kukavičluk", a kada mu je predsedavajući na sednici parlamenta zamerio zbog tog izraza, odgovorio je da je taj termin u Skupštini upotrebio premijer Aleksandar Vučić.

Đurišić je naveo da je izraz "politički kukavičluk" upotrebio jer se na današnjoj sednici nije pojavila ministarka koja je pre 15 dana obrazlagala Zakon o planiranju i izgradnji o kome poslanici moraju ponovo da raspravljaju kako bi ispravili greške.

On je kao jedan od argumenata za svoju tvrdnju, da u Vladi Srbije postoji politički kukavičluk, naveo i to što već pola godine članovi vlade izbegavaju da poslednjeg četvrtka u mesecu odgovaraju na pitanja poslanika.

Posle polemike sa šefom poslanika SNS-a Zoranom Babićem, kada je Đurišić uzviknuo: „ko je bio ministar informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija", potpredsednik parlamenta Igor Bečić oduzeo mu je reč, proprativši to rečima:"Ne vredi, prevelika ostrašćenost prema premijeru".

Govoreći o Izmenama Zakona o matičnim knjigama ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da se to čini kako bi ta zakonska rešenja bila usklađena sa već usvojenim izmenama Zakona o državnoj upravi u oblasti uslova koje državni službenik mora da ispuni.

Reč je o davanju ovlašćenja za vođenje upravnog postupka i odlučivanje o pravima i obavezama fizičkim i pravnih lica", rekla je Udovički na sednici parlamenta.

Ministarka je dodala da je neophodno produžiti rok za ispunjenje propisane obaveze nadležnih lica da se celini dostave sadržaj drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku nadlenom ministarstvu.

Udovički je podvukla i da je najveći broj opštinskih i gradskih uprava centralnom sistemu pristupio u poslednje dve godine, odnosno da je od ukupno 1.673 matična područja 1.154 već u tom sistemu.

Poslanici Skupštine danas ponovo raspravljaju i o Predlogu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, 15 dana nakon što je parlament već usvojio izmene tog zakona, a kako bi se ispravili propusti u vezi sa odredbom koja se odnosi na doprinos za uređenje građevinskog zemljišta. 

Razmatraju se i izmene Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole kojima je, pored ostalog, predviđeno da se objekti za koji je pokrenut postupak za upis prava svojine, neće rušiti do pravosnažnog okončanja postupka za upis prava svojine.

Na dnevnom redu je i razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i Evropske komisije o pravilima za korišćenje finansijske pomoći EU iz pretpristupnih fondova (IPA Dva).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије