Читај ми!

Kosovski ključ za EU?

Posle izjave predsednika Tomislava Nikolića da veruje da će Brisel usloviti nastavak evropskog puta Srbije priznanjem nezavisnosti Kosova, reaguju premijer i ministar spoljnih poslova. Ponavljaju da se Srbija neće odreći svog teritorijalnog integriteta.

Posle susreta sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, predsednik Tomislav Nikolić nema dilemu da će Srbija morati da bira između EU i Kosova.

"Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova, i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem", naveo je Nikolić u intervjuu Večernjim novostima.

I pre razgovora premijer Aleksandar Vučić ima jasan stav prema tom pitanju. Da je za Srbiju priznanje Kosova i Metohije neprihvatljivo, ponovio je i tokom posete albanskog premijera Beogradu, i na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku. Ponavlja i u Krupnju.

"Mislim da svaki građanin to oseti i vidi da Srbija postaje važan faktor, ne samo u regionu već i u celoj Evropi i to uspeva zahvaljujući svojoj ozbiljnoj i odgovornoj politici. Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, Srbija neće odustati ni od svog teritorijalnog integriteta", poručio je Vučić.

Izjavu Johanesa Hana da Srbija neće moći da postane deo Unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić vidi kao lični stav, koji nije obavezujući.

"U svim zvaničnim komunikacijama sa EU nikada niti je bilo zapisano, niti je bilo rečeno da Srbija ima obavezu da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Znači, Srbija nije promenila stav, niti će tim povodom promeniti, niti je EU to zvanično od Srbije tražila", objasnio je Dačić.

Poruku koju je u Beograd doneo evropski komesar, niko od evropskih zvaničnika nije ni demantovao ni komentarisao. Ali jeste bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, kako je istakao, nije uslov za članstvo u Uniji.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије