Читај ми!

Deca stradala u požaru kod Donjeg Milanovca

Dve devojčice od dve i tri godine stradale su u požaru u kući u mestu Kulma Mosna kod Donjeg Milanovca, saznaje RTS. Majka i dvoje dece spaseni. To je treći put za mesec dana da su u Srbiji u požaru život izgubila deca.

U trenutku izbijanja požara, deca su bila sama u kući. Majka, inače trudnica, otišla je sa dvoje starije dece po vodu, jer u kući u kojoj su živeli nema ni struje ni vode. Baba i deda mališana koji žive u komšiluku, takođe nisu bili kod kuće.

"Jutros u šest sati krenuo sam na posao. Žena mi je ostala sama, a moji roditelji su pošli u selo", kaže otac nastradalih devojčica Živojin Bosiljkanović.

Obdukcija tela biće izvršena sutra, posle čega će biti poznat uzrok smrti devojčica, kažu u MUP-u.

Od letos, kada im je u Mosni poplavljena kuća u kojoj su živeli, porodica Bosiljkanović se preselila u selo Kulna Mosna, udaljeno pet kilometara od magistralnog puta u opštini Majdanpek.

Od decembra prošle godine u požarima je stradalo jedanaestoro mališana. Međutim, to, upozoravaju stručnjaci, nisu jedine situacije u kojima stradaju deca, jer su ostavljena sama, bez nadzora odrasle osobe, koja bi u takvim situacijama mogla da spreči tragediju.

Rukovodilac dečje SOS linije Željka Burgund smatra da je mnogo dece stradalo u kratkom periodu, napominjući da je gubitak i jednog života tragedija.

"Za nauk je da poštujemo zakon kao roditelji. Decu ni za trenutak ne smemo da ostavimo samu, ni na trenutak", upozorava Burgundova.

Prema njenim rečima, to pitanje treba da rešava i društvo, a ne samo postfestum, kada se nesreća dogodi.

Za proteklih mesec i po dana, ovo je treći požar u kom su stradala deca. Prema zakonu, opominju stručnjaci, deca do sedam, odnosno 12 godina, ne smeju ostajati bez nadzora odrasle osobe.

U požaru u porodičnoj kući u Velikoj Krsni kod Mladenovca 17. decembra 2013. izgorelo je troje dece, starosti dve, tri i četiri godine. Oni su bili sami u kući i zaključani.

Tri deteta smrtno su stradala u požaru u nehigijenskom naselju, iza bloka "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu 26. septembra. Tada je izgorela baraka od oko 20 kvadrata, sagrađena od kartona i dasaka.

U požaru u selu Donji Tovarnik 21. oktobra poginuo je osmogodišnjak.

Pre desetak dana, 30. oktobra, dvoje dece je tragično nastradalo u požaru u nehigijenskom naselju Mali Rit kod Pančeva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије