Читај ми!

Sastanak Trilaterale u Beogradu

U Beogradu je počeo sastanak evopskog ogranka Trilateralne komisije. Otvarajući sastanak, predsednik Trilaterale za Evropu i bivši šef Evropske centralne banke Žan-Klod Triše najavio je da će teme trodnevnog sastanka biti evropski problemi, perspektiva evropskih integracija i zapadnog Balkana, aktuelna situacija u Rusiji i Ukrajini i izazovi u Evropi.

Ekonomsku i političku svetsku elitu, koja prisustvuje 38. zasedanju evropskog ogranka Trilateralne komisije, često nazivanu "svetska vlada u senci", premijer Aleksandar Vučić podsetio je na turbulentan istorijiski put Srbije u poslednjih 100 godina. Danas je članstvo u Evropskoj uniji glavni cilj spoljne politike, poručuje Vučić.

"Srbija se trudi da pronađe svoju ekonomsku i političku poziciju i postane punopravni član EU. Zadovoljan sam izveštajem o napretku Srbije, ali sledeće godine će napredak biti vidljiviji. Želimo da postanemo punopravni članovi, i nikada nećemo da budemo siromašni rođak koji traži milostinju i kojeg se svi stide", naveo je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Otvarajući zasedanje, bivši šef Evropske centralne banke i predsednik Trilaterale za Evrope rekao je da je Triletaralna komisija pažljivo i redovno pratila dešavanja na zapadnom Balkanu, kao i da su brojni članovi igrali važne uloge u tragičnim vremenima iza nas.

"Hajde da se podsetimo Ričarda Holbruka u Dejtonu pre 20 godina i Volfganga Išingera, koji su obojica pomogli u kosovskom mirovnom procesu", naveo je Žan-Klod Triše.

Dodao je da je impresioniran politikom Vlade Srbije ka pristupanju Evropskoj Uniji.

Predsednik Srpske nacionalne grupe naglašava da je pre 15 godina bilo nemoguće zamisliti da se ovakav događaj odigra u Beogradu, a da je danas to ipak moguće zahvaljujući hrabrosti lidera regiona.

"Komisija je redovno razmatrala pitanja za ovaj region gde je istorija donela veliki haos. Region prati od previše istorije, a premalo razumevanja. Deci dugujemo da im ne ostavimo ovakvo nasleđe", naveo je predsednik srpske nacionalne grupe trilateralne komisije Jovan Kovačić.

Trodnevni sastanak u Beogradu je za Srbiju inauguralni, pošto je naša zemlja postala član tek prošle godine i najmlađa je članica trilateralne komisije.

Evropska grupa Trilateralne komisije u početku je obuhvatala države članice tadašnje Evropske ekonomske zajednice, a kako se ta grupacija vremenom proširivala, i trilateralu su ulazile su nove članice.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара